Politiets våben kan ikke skyde igennem terroristernes skudsikre veste

Rigspolitiet afviser at indkøbe bedre våben til politifolk i terrorindsats til trods for klar advarsel fra københavnske betjente om, at forældede maskinpistoler end ikke kan gennemtrænge en skudsikker vest, viser en række dokumenter.

De maskinpistoler, dansk politi bruger, kan ikke skyde igennem en skudsikker vest. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den øverste ledelse i Københavns Politi blev for mere end otte måneder siden advaret om, at maskinpistoler af typen MP5 - som de betjente, der beskytter blandt andet jødiske institutioner er udrustet med - var så mangelfulde og forældede, at de er ude af stand til at skyde igennem en skudsikker vest.

To uger efter terrorangrebet i København, hvor to civile blev dræbt og seks betjente blev såret, skrev de københavnske betjentes fagforening i et brev dateret den 3. marts til politiledelsen, at de forældede MP5-maskinpistoler hurtigt burde udskiftes, og at alle patruljevogne burde udrustes med stærkere våben:

»Vores maskinpistol af mærket MP5, der blev indført i dansk Politi i 80’erne, skal udfases, idet den kun skyder med 9 mm ammunition, hvilket ikke har effekt over for en gerningsmand med en skudsikker vest,« skriver Jesper Bülow Storgaard, arbejdsmiljøkoordinator i Københavns Politiforening, der i brevet desuden anførte, at »sikkerhedsudstyr og de relevante våben skal altid være indenfor rækkevidde af patruljen. Herved bliver sikkerheden for den enkelte kollega på gaden forbedret væsentligt.«

Major Jesper Lindgaard, chef for kampsektionen ved Hærens Kamp- og Ildstøttecenter i Oksbøl bekræfter, at politiets MP5-maskinpistoler ikke kan gennembryde moderne, skudsikre veste.

»Der findes fem niveauer af skudsikre veste, og den almindelige ni millimeter ammunition, som politiets MP5 skyder med, kan kun gennembryde de lave niveauer. Så ja, hvis man har den rigtige vest på, så skyder MP5’eren ikke igennem,« siger han til Radio24syv.

Københavns Politi afviser at besvare spørgsmål om, hvad politiet - i de otte måneder, der er gået siden brevet blev modtaget - har foretaget sig for at sikre bedre våben.

Det står dog klart - selv nu, få dage efter det blodige IS-angreb i Paris, hvor veludrustede gerningsmænd med kraftige våben dræbte 132 mennesker - at de danske politifolk, der bevogter centrale institutioner i København, stadig kun er udrustede med de forældede MP5-maskinpistoler.

Hos Rigspolitiet, der har ansvaret for dansk politis udrustning, ønsker ingen at lade sig interviewe om sagen, men af et skriftligt svar fremgår det, at »arbejdsgruppen, som skulle tage stilling til tilstrækkeligheden af politiets våben, ammunition og sikkerhedsudstyr, var som udgangspunkt enige i at det nuværende udstyr var tilstrækkeligt«, men at der nu vil ske »fremskaffelse og indkøb af særlig ammunition til politiets våben.« Rigspolitiet vil altså ikke udskifte MP5-maskinpistolerne, men indkøbe bedre ammunition.

Major Jesper Lindgaard, chef for kampsektionen ved Hærens Kamp- og Ildstøttecenter i Oksbøl, tvivler på, at politiets løsning med ny ammunition er den rigtige:

»Man tager ikke noget kvanteskridt. Man kan udvikle lidt på ammunitionen, men det er begrænset, hvor stor effekt man får. Og så er problemet bare, om MP5’eren kan skyde med den nye ammunition, for den kan muligvis blive mere følsom over for nyere ammunitionstyper, hvilket så kan gøre den mere upræcis,« siger han.

Forsvaret har selv tidligere anvendt MP5-maskinpistolen, men de er nu stort set udfasede, fordi de er forældede, og de anvendes ikke i kampsituationer. Forsvaret erkendte for længe siden, at man havde brug for kraftigere våben for at »matche tidens modstandere«, siger major Jesper Lindgaard.

»Den var fantastisk i 70’erne, hvor den fik sit gennembrud med gidseltagninger sydpå, men man skal tænke på, at de gidseltagere rendte rundt i gule, åbentstående skjorter og guldkæder. Det var en anden modstander. Og det, vi ser i dag, er bare at modstanderen er blevet klogere. Han ved jo godt, hvordan han skal undgå at blive slået ihjel,« siger Jesper Lindgaard.

Ifølge John Brinck fra butikken Vagtshop i København, der forhandler skudsikre veste, er det både de lovlige og de knap så lovlydige, der køber skudsikre veste.

»Alle køber dem. Professionelle sikkerhedsfolk, banditter, almindelige mennesker, der er nervøse. Alle.«

Han sælger i gennemsnit en skudsikker vest om dagen, og han er ikke i tvivl om, at de kriminelle er storforbrugere.

»En skudsikker vest er standard for en bandit i dag,« siger John Brinck til Radio24syv.

Retsordfører i Dansk Folkeparti Peter Skaarup (DF) finder det meget betænkeligt, at tillidsmanden har bedt om bedre våben til politiet, men ikke har fået dem.

»Det er da problematisk, hvis ikke politiets udstyr slår til mod skudsikre veste. Politiet skal være dem med det bedste udstyr,« siger han.

Af brevet fra 3. marts 2015 fra Københavns Politiforening fremgår det, at politifolkene mener, at det er nødvendigt at indkøbe nye, kraftigere våben af typen M10 og udstyre alle patruljevogne med disse våben, lige som beredskabspatruljer skal have nye og bedre hjelme.

Formanden i politiforbundet, Claus Oxfeldt har ikke ønsket at kommentere sagen.