Politiet oplever »massivt«, at unge fester og larmer udenfor: Nu tager ordensmagten skrappere midler i brug

Dagens overblik: Berlingske giver dig her et overblik over dagens vigtigste historier, så du kan begynde dagen med at være godt klædt på allerede til morgenkaffen.

 
Få overblikket over coronavirussen i Danmark her. Redigering: Ida Meesenburg og Mathilde Oda Jørgensen Fold sammen
Læs mere

Så blev det fredag, og et glædeligt godmorgen skal det lyde herfra.

Torsdag stod den på coronanyheder fra hele verden. Udenrigsministeriet i Danmark frarådede alle ikke-nødvendige rejser til Spanien og Andorra, og forsamlingforbuddet hæves ikke som planlagt til 200 personer for visse arrangementer fra 8. august – det forbliver på 100.

Historierne i dag kommer også primært til at handle om corona, men før vi når så langt, starter vi som sædvanlig ud med en opdatering på dagens coronatal:

Antal bekræftede smittede i Danmark: 14.306 (+121 siden onsdag)

Antal, der har overstået smitten: 12.787 (+34 siden onsdag)

Bekræftede døde i Danmark: 617 (+1 siden onsdag)

Antal døde på verdensplan: 713.845

Antal bekræftede smittede på verdensplan: 19.025.580

Du kan se flere coronatal for Danmark her og på verdensplan her. Og så videre til dagens historier:

Lukket regering

Vi starter på forsiden af dagens Berlingske.

Kritikken hagler endnu en gang nu ned over regeringen, der nærmest systematisk har undladt at orientere den såkaldte »coronafølgegruppe« i Folketinget om den voksende coronakrise. Gruppen består af Folketingets sundhedsordførere og medlemmer af sundhedsudvalget.

Det på trods af, at antallet af nye coronasmittede har været stigende siden 7. juli og nu øges dag for dag.

Særligt kritiserer medlemmer af følgegruppen, at de ikke er blevet orienteret om, hvilke konsekvenser den nye smittestigning måtte få for sundhedsberedskabet og særligt for forhandlingerne om den sidste del af genåbningen af Danmark.

»Åbenhed er afgørende.Det har jeg flere gange talt for, og jeg efterlyser stadig mere viden. Vi har brug for en sundhedsfaglig vurdering af, hvor vi står i dag i lyset af smittetallene og den forestående genåbningsfase,« siger sundhedsordfører for de Radikale Stinus Lindgreen,

Læs hele historien her.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Lægemanglen stiger trods løfte

I dagens Jyllands-Posten kan man læse, at antallet af borgere uden adgang til egen praktiserende læge er steget med cirka 19.000 siden oktober 2018.

Regeringen præsenterede ellers et forslag til at løse lægemanglen samme måned. Statsminister Mette Frederiksen kaldte dengang manglen på læger »katastrofal«, skriver Jyllands-Posten.

S-formanden foreslog dengang at indføre et års tvungen tjenestepligt for nyudklækkede læger. Men forslaget er endnu ikke blevet en realitet. Årsagen? Coronakrisen.

»Den internationale coronapandemi har betydet en helt uforudset stor omvæltning af vores land og vores sundhedsvæsen. At håndtere denne udfordring har krævet langt de fleste af regeringens og ministeriets ressourcer,« siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til avisen.

Ministeren erkender over for Jyllands-Posten, at det stadig er et »alvorligt og akut problem«.

Læs hele artiklen her.

Coronaregningen mindre end frygtet

Og vi fortsætter til en historie fra Berlingskes businessredaktion. Den kan i dag fortælle, at der er udbetalt langt mindre i kompensation end den ramme, der var afsat til hjælpepakkerne.

For samlet set er der indtil videre kun brugt omkring en fjerdedel af de mange penge, der var afsat.

Til de tre største ordninger var der en ramme på 90 milliarder kroner, men der er foreløbig kun samlet brugt 20,1 milliarder kroner, viser Berlingskes beregninger.

To topøkonomer tolker det som et sundhedstegn, men fastslår, at krisen langtfra er forbi. Erhvervslivet peger på, at visse sektorer kan have behov for hjælp ind i efteråret.

Læs hele artiklen her.

Politiet skærper indsats mod udendørs fester

Efter at alle landets natklubber holder lukket – eller lukker tidligt, hvis der er tale om værtshuse – er gadefester blevet et stigende problem i København.

Det får nu Københavns Politi til at reagere hårdere end tidligere på det, man har betegnet som »sommerens hovedpine«.

Larmen på Islands Brygge, i Nordhavn og andre bydele blev henover sommeren et mareridt for beboerne i områderne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Det er tid til, at bødeblokken skal findes frem, hvis udendørs fester larmer for meget. Det siger Peter Dahl, chef for beredskabet i Københavns Politi, til DR:

»Vi er bare nået til et sted, hvor vi må erkende, at vores dialogbaserede tilgang ikke har haft den helt store effekt,« siger han og fortsætter:

»Vi ser stadig massivt, at særligt unge mennesker tager ud i det offentlige rum og spiller med blandt andet de her soundboxes og i det hele taget fester i det offentlige rum.«

DR skriver, at bøden vil ligge i størrelsesordenen 1.500 kroner. Hvis ikke larmen stopper, kan politiet desuden konfiskere de støjende anlæg.

Dagens interview

På Berlingskes kultursider, AOK, kan du i dag læse en spændende artikel om et rimelig markant jobskifte.

Allan Madsen valgte for fem år siden at sige sit højtlønnede job som afdelingsleder i IT-branchen op for at gå på SU og uddanne sig til fysioterapeut. Sporskiftet har givet ham økonomiske smæk, men en mere meningsfuld tilværelse.

»Men hvis du ikke er typen, der bryder dig om overraskelser, så vil jeg anbefale andre, der vil følge mit eksempel, at undersøge den branche, du vil ind. Kan du leve med at tjene mindre? Hvordan er arbejdsforholdene? For mig personligt var den manglede grundighed nok sund, for jeg havde måske ikke truffet samme beslutning, hvis jeg havde kendt alle facts,« siger Allan Madsen.

Læs hele interviewet her.

Det sker i dag

I dag er der grundlovsforhør om bedrageri med coronahjælpepakker i Københavns Byret.

Københavns Politi har torsdag anholdt to virksomhedsejere, som er sigtet for at svindle med hjælpepakker i to forskellige sager. Den ene er en caféejer, som har fået udbetalt 288.000 i lønkompensation og støtte, selv om han holdt lukket, mens den anden er en kvindelig virksomhedsejer, som fik 267.000 for lønkompensation for fem medarbejdere, som ikke var hjemsendt.

Desuden fortsætter afhøringerne i den såkaldte Instrukskommission om tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) instruks om adskillelse af mindreårige asylpar. Både Information og Politiken har fredag forsider om sagen, hvor det torsdag kom frem, at departementschefen i Støjbergs tidligere ministerium angiveligt truede i 2016 med at gå til Statsministeriet, hvis ikke den daværende udlændinge- og integrationsminister gik med til at tilføje en formulering i et talepapir forud for et vigtigt samråd i Folketinget. Læs mere om det her.

Forhenværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg ankommer her til Retten på Frederiksberg, hvor instrukskommissionen stadig fortsætter afhøringer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.