Plan om superlærere møder modstand

Ritt Bjerregaard lancerer nu planer om en ny københavnsk læreruddannelse med skærpede optagelseskrav for at tiltrække de dygtige unge. Uddannelsen skal vare fem år. Seminariernes formand er skeptisk.

Københavnske lærere skal have en femårig uddannelse, foreslår overborgmester Ritt Bjerregaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Henriksen

København skal have en superlæreruddannelse med skærpede optagelseskrav på hold for de særligt motiverede. En femårig uddannelse med fokus på blandt andet naturfag og undervisning af tosprogede. Senest har OECDs PISA-undersøgelser påvist, at netop undervisningen af tosprogede halter gevaldigt i de danske skoler.

»I dag synes de unge jo, at det er dybt godnat at blive lærer. Det skal være anderledes i fremtiden. Jeg vil have de dygtigste lærere til København, så vi kan få nogle dygtigere og mere engagerede elever,« siger Københavns overborgmester Ritt Bjerregaard (S) til politiken.dk.

Hun tilføjer, at hun er ligeglad med, om hun kommer til at snuppe potentielle ansøgere fra for eksempel seminarierne i Holbæk eller Haslev.

Formanden for Lærerseminariernes Rektorforsamling, Nils-Georg Lundberg, er dybt forundret over Ritt Bjerregaards planer.

»Jeg har svært ved at se, hvordan det skal udmøntes i praksis. Det er meget egocentrisk set fra et københavnersynspunkt, at de vil have løst deres problem uden interesse for resten af landet. Det har hidtil været meget vigtigt for politikerne i Folketinget, at vi havde én fælles læreruddannelse,« siger Nils-Georg Lundberg.

Ifølge politiken.dk vil Ritt Bjerregaard finansiere superlæreruddannelsen med bl.a. statsmidler. Nils-Georg Lundberg synes dog ikke, det lyder realistik.

»Hun kan jo ikke bare lave en læreruddannelse. Man skal have en godkendelse i Undervisningsministeriet.

Hidtil har det været en meget vigtig opfattelse i Folketinget, at det skal sikres, at der er studiepladser og en landsdækkende forsyning af lærere i hele landet og ikke kun i storbyerne,« siger han.

Fot tidligt ude
Københavns Kommunes skoleborgmester Bo Asmus Kjeldgaard (SF) undrer sig over Ritt Bjerregaards udmeldinger.

»Jeg er meget forundret over, at Ritt Bjerregaard melder ud, inden vi har haft de nødvendige samtaler med bl.a. Danmarks Lærerforening og seminarerne. Nu risikerer vi i stedet, at det hele falder på gulvet, fordi hun går ud på egen hånd,« siger han.

Han kan ikke konkretisere planen yderligere, fordi aftalerne med de berørte parter endnu ikke er på plads, men siger:

»Målet er, at vi skal have landets bedste skoler og landets bedste lærere. For det er jo udmærket, at vi renoverer skolerne, men det er nu en gang det, der sker inde i klasselokalerne, der er det afgørende. Og derfor foreslår vi, at seminarerne i højere grad samarbejder med universiteterne, og at de lærerstuderende får tilknyttet en fast, erfaren lærer, en mentor, når de er ude i praktik.«

Netop et øget samarbejde mellem seminarier og universiteter er blevet efterlyst i regeringsgrundlaget og i en rapport fra Udvalget for Uddannelsesforskning i juni, »Til gavn for uddannelserne«.

Undervisningsminister Bertel Haarder (V) siger, at han støtter alt, der ligger inden for regeringsgrundlaget, men da han endnu ikke har set en konkret ansøgning fra København om den ny læreruddannelse, kan han ikke kommentere den.