PET: Angreb som i Paris og Bruxelles kan også ske i Danmark

Færre rejser fra Danmark for at tilslutte sig militante islamister på slagmarken i Syrien og Irak, men også tilrejsende terrorister og radikaliserede personer i Danmark udgør en trussel, vurderer efterretningstjenesten.

ARKIVFOTO af PET-skilt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Terrortruslen mod Danmark er »fortsat alvorlig«, selv om færre rejser fra Danmark til krigszonerne i den syriske borgerkrig.

Det fremgår af Politiets Efterretningstjenestes årlige vurdering af terrortruslen, som PET torsdag har sendt ud.

Den væsentligste faktor i truslen er ifølge efterretningstjenesten gruppen Islamisk Stat, der sidste år blandt andet stod bag serien af angreb med selvmordsbomber og automatvåben i Paris. Og bombeangrebene i Bruxelles tidligere i år.

Lignende angreb kan også finde sted i Danmark, lyder det i vurderingen af terrortruslen.

»I dag ser vi, at IS er i stand til at planlægge og udføre relativt komplekse terrorangreb i Vesten. Det betyder, at der også i Danmark kan gennemføres angreb med flere angribere og mod flere mål,« siger Finn Borch Andersen, chef for PET, i en pressemeddelelse udsendt i forbindelse med analyse fra Center for Terroranalyse (CTA).

Af CTAs vurdering, fremgår det, at »der er personer, som har intention om og kapacitet til at begå terrorangreb i Danmark.«:

»Angreb kan finde sted, uden at der på forhånd foreligger efterretningsmæssige indikationer herpå. Risikoen for at blive offer for et terrorangreb i Danmark er dog fortsat begrænset.«

Om den primære trussel om terror mod Danmark og andre vestlige lande, de militante islamistiske grupperinger, og i særligt høj grad fra Islamisk Stat i Irak og Syrien (IS), skriver CTA:

»De motiveres af en opfattelse af, at islam er under angreb fra Vesten, af Danmarks aktive udenrigs- og sikkerhedspolitik og af tegningesagen. (...) Truslen mod Danmark udgår fra:

Personer i Danmark, der påvirkes af militant islamisme til at udføre angreb på egen hånd.
Personer fra Danmark, der vender hjem fra Syrien og Irak, og som udfører angreb på egen hånd eller har til opgave at udføre et angreb, der kan være planlagt i udlandet.
Andre personer, der rejser til Danmark for at begå terror.«

DOKUMENTATION: Læs hele analysen her.

Ifølge efterretningstjenesten skærper det truslen, at personer fra Danmark opholder sig hos IS i Syrien og Irak. PET oplyser, at mindst 135 personer menes udrejst siden sommeren 2012.

Tendensen er, at færre rejser ud, og CTA anslår, at omkring ti procent af de udrejste er kvinder.

Halvdelen af de udrejste er vendt hjem. En fjerdedel menes at være omkommet, og en fjerdel menes fortsat at opholde sig i området.

En del af de hjemvendte er »skuffede og desillusionerede og ikke umiddelbart motiveret til at begå terror«, men de personer fra Danmark, som fortsat opholder sig hos IS, kan bidrage til truslen mod Danmark, lyder det:

»Sådanne personer kan påvirke andre til at begå terror, eller de kan bidrage til planlægning af angreb mod mål i Danmark.«

Ifølge efterretningstjenesten forsøger IS desuden med målrettet propaganda at påvirke personer i islamistiske miljøer i Danmark, særligt »socialt marginaliserede og andre sårbare unge«, og derfor »udspringer en terrortrussel fra personer, der færdes i miljøerne«.

Terrortruslen mod Danmark kommer altså ikke udelukkende fra personer, som har opholdt sig hos eksempelvis IS i Syrien og Irak.

»CTA vurderer, at relativt simple angreb fra enkeltpersoner eller mindre grupper fortsat udgør den mest sandsynlige form for terrorangreb i Danmark,« fremgår det af analysen:

»Personer uden erfaring fra konfliktzonen, som er påvirket af propagandaen eller vejledning fra militant islamistiske personer eller grupper, begår typisk simple angreb med lettilgængelige midler med en kort planlægningsfase. Angrebene gennemføres ofte alene eller i en mindre gruppe. Angrebene kan gennemføres med øget effekt, såfremt personerne har opnået kapacitet fra f.eks. et kriminelt miljø. Angrebene mod Krudttønden og synagogen i København den 14. og 15. februar 2015 er eksempler på denne type angreb.«

En del af terrortruslen i Danmark anser CTA imidlertid for at stamme fra tilrejsende terrorister, som anvender falske identiteter og i visse tilfælde kan være udsendt af militante islamistiske grupper:

»Personer, som kommer til Danmark fra konfliktzonen, kan være motiveret til at gennemføre et angreb på egen hånd. De kan også indgå i et mere komplekst angreb, der gennemføres af flere gerningsmænd. Et sådant angreb kan desuden involvere personer, der udsendes af militant islamistiske grupper med henblik på at begå terror. CTA vurderer, at angrebene i Paris den 13. november 2015 og i Bruxelles den 22. marts 2016 er eksempler på denne type angreb, og at sådanne angreb også ville kunne finde sted i Danmark.«

Derudover kan magtforskydningen mellem Al-Qaeda (AQ) og IS, som har overtaget som den dominerende gruppe indenfor den militante islamisme, få Osamma Bin Ladens tidligere terrorgruppe til at iværksætte terroraktioner mod vestlige mål, vurderer CTA:

»Konkurrencen fra IS kan medføre, at AQ vil øge sine bestræbelser på at gennemføre terrorangreb mod vestlige mål.«