Terrorchef: Syrienkrigere udgør ikke den største trussel

Vi bør ikke bekymre os mest om de hjemvendte syrienkrigere, lyder det fra terrorchef.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Politifoto

København: Da Omar el-Hussein angreb Krudttønden og synagogen i Krystalgade i København, viste han, hvilken trusselsform vi bør frygte mest i Danmark.

Det er ikke personer, der er hjemvendt efter at have kæmpet side om side med Islamisk Stat i Syrien. Men herboende personer som ham, der er blevet radikaliseret og påvirket af propaganda.

- Der er sket en betydelig stigning i antallet af angreb og afværgede angreb i Vesten i de senere år, og langt hovedparten af dem er begået eller forsøgt begået af personer, som ikke har været udrejst, siger Søren Jensen chef for Center for Terroranalyse (CTA) hos Politiets Efterretningstjeneste (PET).

CTA er torsdag kommet med en opgørelse, hvor det samtidig fremgår, at tendensen med personer, der rejser til Syrien og Irak for at kæmpe, er faldende.

Hvorfor er uvist, men et bud fra CTA er blandt andet den skrappere danske politik og forholdene i Syrien, der er blevet stadig mere barske.

Tilbage er problemet med de herboende radikaliserede mennesker, hvis planlagte forbrydelser er langt sværere at opklare, fordi de oftest planlægges blandt få personer med begrænset kommunikation.

- Personer, der begår et meget simpelt angreb, er alt andet lige vanskeligere at opdage, siger Søren Jensen og kommer med angrebene i København som eksempel.

Selv om syrienkrigerne altså ikke længere regnes for den største trussel, mener CTA stadig, at man skal være bekymret over den militante organisation Islamisk Stat (IS) og personer, der sympatiserer med organisationen.

Ifølge CTA sigter Islamisk Stat i stigende grad mod at angribe vestlige mål, der som Danmark er en del af koalitionen mod dem.

Samtidig viser angrebene i Bruxelles og Paris også, at organisationen er blevet i stand til at udføre langt mere komplekse angreb.

/ritzau/