Par med børn af samme køn får flere børn end andre - og andre spritnye fakta om danske børnefamilier anno 2018

Danmarks Statistik både bekræfter og afkræfter myter i ny udgivelse om danske børnefamilier.

qwdqwqwd
De seneste uger har en række undersøgelser sat spot på den danske børnefamilier. Blandt andet viste en undersøgelse fra Rockwool Fondens Forskningsenhed, at vi i dag bruger mere tid på vores børn.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Den danske børnefamilie anno 2018 er traditionel som et stykke gammeldags dansk smørrebrød. Og så alligevel ikke. Antallet af regnbuefamilier vokser støt.

Men hvor mange er tvillinger, trillinger, og hvornår får kvinder børn?

Danmarks Statistik har netop udgivet rapporten »Børn og deres familier 2018«, der tegner et portræt af dagens børnefamilier. Her er en række af de mest interessante konklusioner:

  • Først til smørrebrødet. Flest børnefamilier består af far, mor og fælles børn. Der er 781.290 børnefamilier med hjemmeboende børn per 1. januar 2018. 56 procent af familierne er par med kun fælles børn.
  • De store familier med tre eller flere børn bor oftest i i Vestjylland og i familier af ikke-vestlig herkomst. 256.210 børn har forældre på to adresser, men næsten ni ud af ti af dem bor hos deres mor.
  • Godt seks ud af ti børn har alene helsøskende. Omkring hver fjerde har halv eller papsøskende. Godt hvert tiende er enebarn.
  • Der bliver født flere drenge end piger i Danmark. 51 versus 49 per 100 levendefødte barn. Her punkterer Danmarks statistik en myte, som går: Hvis du har fået flere piger eller drenge, er sandsynligheden for et barn af samme køn større. Sådan er det ikke - den er stadig 51 procent for drenge og 49 procent for piger.
  • Derimod er andelen af forældre, der beslutter at få et barn mere, langt større, hvis de har børn af samme køn end det modsatte. Tallene fra Danmarks Statistik viser, at af de de par, der havde to drenge eller to piger, var der henholdsvis 29,5 og 27,8 procent, der fik et tredje barn. For par med en pige og en dreng var andelen 24,8 procent.

Læs hele rapporten hos Danmarks Statistik her

  • Der blev sat 2.098 tvillinger eller trillinger i verden i Danmark i 2017, altså 1.037 fødsler var tvillingefødsler og otte trillingefødsler. Det er en tand lavere end i de seneste ti år.
  • Vi har hørt den før. Førstegangsfødende er blevet ældre. I midten af 1970erne var gennemsnittet 24 år, i 2017 29,2 år. Gennemsnitsalderen for alle fødende er 30,8 år sidste år. De børn, der blev født i 2017, har en far, der i gennemsnit er 2,5 år ældre end mor. Knap hver femte har en far, der er mere end fem år ældre end deres mor.
  • 3.316 børn har forældre af samme køn eller bor med forældre af samme køn, som vedkommende er gift med. Regnbuefamilier udgør 0,3 procent af befolkningen. Godt hvert femte regnbuebarn har to mødre. Blot 45 børn har to fædre. Godt hvert tiende har forældre af hvert sit køn, men hvor en eller begge lever med en partner af samme køn.
  • Andelen af regnbuefamilier udgør en tredobling på ti år.