OL-boykot vil svække Kronprinsen og skade Tibet

Brian Mikkelsen trussel om at boykotte OL-ceremonien er et dobbelt selvmål, siger flere eksperter. Tibetanerne har langt fra glæde af reaktionen – og kronprinsens chancer for at blive IOC medlem er svækkede, lyder meldingen.

Foto: Henning Bagger

De første ofre for kulturminister Brian Mikkelsens meldinger om at udeblive fra OL i Kina, kan meget vel blive dem, som ministeren netop ønsker at støtte: Det tibetanske folk og Kronprinsens OL-kandidatur.

Danmarks Idrætsforbund vurderer, at Kronprinsens chancer for at blive valgt til den olympiske komité er meget små, hvis kulturminister Brian Mikkelsen (K) gør alvor af sine trusler om en boykot.

»Det bliver mere end svært at opnå valg, hvis han ikke deltager ved åbningsceremonien«, siger formanden i Danmarks Idræts-Forbund Niels Nygaard.

Flere kilder i idrætsverdenen, som Berlingske har talt med, vurderer, at Kronprinsens kandidatur allerede er blevet ramponeret.

Den tvivlsomme danske opbakning og de mange eksempler på at hans handlefrihed vil blive begrænset, får ham til at fremstå som en svag kandidat, lyder vurderingerne.

Også blandt flere Kina-eksperter er kritikken hård. Hvis formålet er at gavne Tibets sag, er ministeren gået helt galt i byen, mener de.

»Følelserne må være løbet af med kulturministeren. Det bedste vil være en fortsat kritisk dialog med kineserne. Dalai Lama (Tibets leder, red.) har bedt os om ikke at boykotte legene, da det vil være en tom gestus. Hvis Brian Mikkelsen virkelig føler solidaritet med tibetanerne og Dalai Lama, burde han ikke gå imod deres ønsker og råd,« siger professor Kjeld Erik Brødsgaard fra Copenhagen Business School.

Også Kina-ekspert ved Aarhus Universitet, Clemens Stubbe Østergaard, tror, at boykotten skader tibetanerne.

»Den kinesiske befolkning opfatter protesterne i Vesten over situationen i Tibet som uretfærdige. Kineserne er meget bitre. Det øger presset på den kinesiske ledelse, der dermed får endnu sværere ved at give sig i Tibet-spørgsmålet. På den måde opnår kulturministeren det modsatte af det, der var hensigten,« siger han.