Nyt stort fængsel kan lukkes ned i mindre afsnit

Efter fem års byggeri bliver Danmarks nye statsfængsel indviet på Falster. Der er plads til 250 indsatte.

Med plads til 250 indsatte bliver Storstrøm Fængsel Danmarks næststørste lukkede fængsel. Det moderne fængsel har mulighed for effektiv sektionering og er derfor særligt egnet til at huse flere forskellige grupper af indsatte.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

København. Når justitsminister Søren Pape Poulsen (K) onsdag indvier Danmarks nye statsfængsel på Nordfalster kommer han på sin vej rundt i det 35.000 kvadratmeter store byggeri igennem en del døre.

For med 1900 af slagsen tager man ikke mange skridt i det nye fængsel uden at træde gennem en af de døre, der ifølge anlægschef i Kriminalforsorgen Erik Bang er noget af det nyskabende ved Storstrøm Fængsel.

- Man kan pege på mange ting, men noget af det vigtigste er helt klart sektionering - altså muligheden for at adskille indsatte i mindre grupper, siger han.

Ved at åbne og lukke de mekaniske døre kan fængselsbetjentene med få tryk forvandle en afdeling med op til 54 indsatte til mindre afsnit med seks-syv indsatte i hver.

Det er ifølge Erik Bang en tiltrængt mulighed for personalet.

- Det er et behov, der er blevet mere og mere synligt i de seneste år med rockerne og banderne.

- Forventningen er, at et fængsel med de her rammer giver færre overfald på personale og færre overfald de indsatte imellem. Men vi har jo til gode at se, hvordan det bliver, siger han.

Også fængslets nye inspektør, den hidtidige sikkerhedschef i Kriminalforsorgen, Michael Gjørup, fremhæver især mulighederne for at lukke fængslet ned i mindre afsnit.

- Det giver også en helt anden omgangstone med personalet, der ikke behøver at være lige så meget oppe på mærkerne, som hvis der er to betjente i en afdeling med 27 indsatte, siger han.

Det nye fængsel er i løbet af de seneste fem år skudt op på en mark ved landsbyen Nørre Alslev.

Det kan huse op til 250 indsatte, heraf 34 i et særligt sikret afsnit, der blandt andet er sikret med stålwirer på taget, så helikoptere ikke kan lande og hjælpe de indsatte med at flygte.

Fængslet er omkranset af en seks meter høj, grå mur, der snor sig over 1,3 kilometer rundt om anlægget.

Trods indvielsen onsdag kommer de første indsatte først til det nye fængsel ved udgangen af oktober.

Efter planen bliver de første overflyttet fra fængselsafsnit i Horserød og Nyborg.

/ritzau/