Nyrup åbner for EU-boykot af OL

Nu må Kina se at komme i gang med dialogen, lyder det fra tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S), der ellers er parat til at arbejde for samlet EU-boykot af hele OL.

Midt i al forvirringen om hvorvidt Danmark skal boykotte OLs åbning eller ej, blander tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) sig. Fra sin stol i EU-parlamentet åbner han for, at EU kan ende med at boykotte OL. Og det handler ikke bare om åbningen, som kulturminister Brian Mikkelsen (K) overvejer – men om hele OL. Dog er der en række forbehold fra Nyrup.

»Hele EU skal være med på den. Det duer ikke, at et land vælger at boykotte. Det er symbolpolitik uden effekt. Skal det være, så skal det være. Nu skal vi have gang i en dialog med Kina,« siger Nyrup, som i denne uge stemte for en resolution i parlamentet, der opfordrer EU til at stå sammen. Resolutionen åbner til sidst for en mulig boykot.

Udover et OL-boykot taler Nyrup om at opsige et strategisk samarbejde med Kina og betingelserne er, at Kina skal deltage i en kritisk dialog.

»Der sker forbedringer i dag og det sker takket være den kritiske dialog,« siger Nyrup, der som formand for de europæiske Socialdemokrater har ført sin kritiske dialog. Og faktisk er der kommet forbedringer, fastslår Nyrup.

Det gælder dødsstraffen. Færre bliver dødsdømt, og det sker i stigende grad efter en domstolsprøvelse.

»Her har jeg sagt, at det ikke er nogen grund til at efterligne USA. Det kan kineserne godt forstå,« siger Nyrup.

Han har ligeledes forsøgt at skabe opmærksomheden omkring bygningsarbejderne, som lever under uacceptable forhold. Også her sker der forbedring, mener Nyrup.

Derimod halter det, når det handler om ytringsfrihed og demokrati.

Baglandet bakker op
Nyrup vil ikke sætte en dato på, hvornår EU inden åbningen af OL i august skal evaluere fremskridtene i EU.

»Nu er processen sat i gang og det er det vigtigste. Vi har i parlamentet sendt en opfordring til resten af EU. Den melding, som Brian Mikkelsen har haft med, at Danmark skal overveje at blive væk fra åbningen, nytter ikke,« siger Nyrup, som dog erkender, at det kan blive mere end svært at samle alle EU-medlemslande.

På Christiansborg har Socialdemokraterne raset mod Brian Mikkelsens overvejelser. Herfra har både udenrigsordfører Mogens Lykketoft og kulturordfører Mogens Jensen talt imod boykot.

»Vi er helt enige med Nyrup. Det nytter ikke, at kun Danmark skal boykotte. Skal det ske, må hele EU står samlet,« fastslår Mogens Jensen i sin fulde opbakning til Nyrup.

Diskussionen om dansk boykot eller ej af OL brød for alvor ud, da kulturminister Brian Mikkelsen i søndags meddelte, at man da burde overveje at blive væk. Den melding var regeringspartneren Venstre ikke orienteret om til stor irritation. Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) forsøgte sig fra sin udlandsrejse til Nordsverige at samle regeringen igen ved at sige, at regeringen endnu ikke har truffet sin beslutning om dansk deltagelse i åbningen. Også fra den borgerlige side i EU-parlamentet, var der bred opbakning til at give boykot en overvejelse. Således stemte Venstres Karin Riis-Jørgensen og Anne E. Jensen ja sammen med de Konservatives Rovsing. Det samme gjorde SFs Margrete Auken.