Ny forskning kaster skygger over mælken

Fødevarestyrelsen har bedt DTU Fødevareinstituttet om at se nærmere på, om danskerne drikker for meget mælk. En helt frisk svensk undersøgelse har vist, at indtaget af tre glas mælk om dagen øger dødeligheden.

En undersøgelse har påvist, at det det kan være skadeligt at drikke meget mælk. Arkivfoto: Keld Navntoft Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er svært at forestille sig noget, der er ret meget sundere end mælk. Det er det første, vi får indenbords, når vi kommer til verden. Gennem barndommen bliver vi tvunget til at drikke det fremfor sodavand og saftevand, og når vi bliver rigtig voksne, er det for de fleste af os slet ikke til at komme uden om i kaffen, til morgenmaden og på middagsbordet.

Anbefalinger om at huske at drikke rigeligt med mælk – for sundhedens skyld – har det da heller aldrig skortet på. Men nu viser helt ny forskning, at mælken kan have den stik modsatte effekt af, hvad vi troede.

Et stort nyt svensk studie fra Universitetet i Uppsala har nemlig på baggrund af mere end 20 års undersøgelser kunnet konkludere, at et højt mælkeindtag blandt voksne – svarende til minimum tre glas mælk om dagen – både er forbundet med knogleskørhed og øger dødeligheden betydeligt.

Derfor har Fødevarestyrelsen nu bedt danske eksperter fra DTU Fødevareinstitut vurdere, om der er grund til at anbefale danskerne at holde lidt igen med caffe latte, cornflakes og de White Russians, der måtte ryge ned lørdag aften.

»DTU står for at samle forskningen bag de kostråd, Fødevarestyrelsen sender ud og for at følge med i ny forskning, der kan have betydning for rådgivningen til befolkningen. Når der kommer en ny undersøgelse med en så markant udmelding, er det naturligt at forskerne, der har ekspertisen i at vurdere sådanne resultater, vurderer den,« siger Else Molander, kontorchef for Kontoret for Ernæring i Fødevarestyrelsen.

Studiet viser ikke bare, at risikoen for at dø øges med den mængde mælk, vi konsumerer. Vores knogler lider også under de store mælkemængder. Forskerne har nemlig kunnet påvise, at de forsøgspersoner, der drikker mere end tre glas mælk om dagen, i løbet af 20 år har brækket flere knogler, end dem der drikker mindre mælk.

Og en af årsagerne til, at mælken muligvis ikke er så sund for kroppen, som vi troede, kan ifølge forskerne bag studiet være, at den indeholder mælkesukkeret laktose. Det findes naturligt i mælken og frigiver energi i kroppen, som blandt andet hjernen og musklerne blandt andet har brug for.

»Det er da muligt, at laktosen kan være en forklaring på de her resultater, men det kan også skyldes noget helt andet. Vi kan ikke forklare det på nuværende tidspunkt. Men galaktosen er ikke noget nyt og farligt stof, så hvorfor det lige skulle hænge sammen med en øget dødelighed, ved vi simpelthen ikke,« siger Gitte Gross, afdelingschef for ernæring, DTU Fødevareinstituttet.

DTUs fødevareeksperter skal derfor nu se nærmere på, om studiet giver grundlag for, at man foretager yderligere forskning på området.

»Der skal utroligt meget forskning til at ændre på et kostråd, og derfor vil jeg heller ikke være bekymret for at drikke mælk på baggrund af det her studie. Normalt er der jo ikke noget særligt problematisk ved mælk. Vi betragter det som en god og ordentlig fødevare, der bidrager med nogle rigtig gode ting til kosten,« siger Gitte Gross.

»Ingen grund til at være bekymret«

Selv om Fødevarestyrelsen nu har bedt DTUs eksperter om at se nærmere på forskningsholdets resultater, understreger styrelsen også, at det ikke betyder, at vi danskere skal være bekymrede, hvis vi dagligt drikker mere end tre glas mælk.

»Ifølge kostundersøgelserne får danskerne en passende mængde mælkeprodukter fordelt mellem drikkemælk og andre mælkeprodukter. Der er ikke grund til at være bekymret. Mælk kan fint indgå i en sund kost, og mælkeprodukterne er den vigtigste kilde til danskernes indtag af kalk,« siger Else Molander fra Fødevarestyrelsen.

I dag vurderer Fødevarestyrelsen, at en kvart til en halv liter mælkeprodukt dagligt er passende i forhold til de danske madvaner.

Studiet fra Uppsala Universitet er baseret på viden om kost- og motionsvaner fra 61.433 svenske kvinder i en periode på 20 år, og 45.339 mænd i en periode på 13 år. Der er blandt andet taget højde for alder, BMI og alkoholindtag i undersøgelsens resultater.