Nu skal HPV-vaccinen granskes

Bivirkninger af vaccinen mod livmoderhalskræft bliver nu undersøgt af europæiske myndigheder. Vi skal tage indberetningerne alvorligt, siger sundhedsministeren, som fortsat anbefaler at tage imod tilbuddet om vaccine.

ARKIVFOTO. En europæisk bivirkningskomité skal give en ekstra vurdering af HPV-vaccine. Astrid er en af de piger, der er blevet syg samtidig med at have fået HPV-vaccinen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Gadegaard

Den omdiskuterede vaccine mod livmoderhalskræft skal nu undersøges af Det Europæiske Lægemiddelagenturs Bivirkningskomité (PRAC). Det sker efter hundredvis af indberetninger om alvorlige bivirkninger ved HPV-vaccinen.

Det er Sundhedsstyrelsen, der har bedt om en europæisk vurdering, fordi styrelsen stadig modtager nye indberetninger om formodede bivirkninger ved HPV-vaccination.

»Der er en bekymring blandt mange piger og deres familier, og derfor må vi have undersøgt i EU-regi, om der kan være en sammenhæng mellem de symptomer, som bliver indberettet og HPV-vaccination,« siger Henrik G. Jensen, enhedschef i Sundhedsstyrelsen, der trods undersøgelsen stadig anbefaler, at piger i 12-års alderen lader sig vaccinere.

Siden vaccinen blev indført i 2009 til første kvartal 2015 har Sundhedsstyrelsen modtaget 1.305 indberetninger om formodede bivirkninger. Heraf er 363 kategoriseret som alvorlige.

Derfor er det ifølge sundhedsminister Sophie Løhde (V) fornuftigt, at der nu bliver kigget nærmere på vaccinen.

»Både bivirkningskomitéen og Sundhedsstyrelsen herhjemme vurderer, at fordelene ved vaccinen mod livmoderhalskræft er større end ulemperne, og anbefaler fortsat, at unge piger bliver vaccineret. Men det er vigtigt for mig, at vi reagerer, når der bliver ved med at komme nye indberetninger om bivirkninger, og der samtidig er skabt en bekymring blandt mange piger og deres familier. Det skal vi tage alvorligt,« siger hun i en skriftlig kommentar.

Den kommende undersøgelse vil særligt se på indberetninger af to lidelser.

Der er tale om complex regional pain syndrome (CRPS), der er et smertesyndrom, der påvirker lemmerne. Samtidig skal undersøgelsen også kigge på postural orthostatic tachycardia syndrome (CRPS), der er en lidelse, hvor hjertefrekvensen stiger unormalt meget, når man rejser sig fra liggende til oprejst stilling. Det giver symptomer som svimmelhed og besvimelse samt hovedpine, brystsmerter og svaghed.

[nid:156191,103881,200057,35976850,35976902]

Hvert år rammes cirka 400 danske kvinder af livmoderhalskræft. Omkring 100 mister livet på grund af sygdommen. Derudover bliver 6.000 danske kvinder bliver årligt opereret for forstadier til livmoderhalskræft.