Nye HPV-centre løbes over ende

Piger i hundredvis strømmer til fem regionale behandlingscentre for HPV-vaccinerede, der mener at have fået alvorlige bivirkninger af vaccinen.

Diagnostisk Center ved Regionshospitalet i Silkeborg er lige nu ved at omorganisere modtagelsen af piger, som er blevet henvist af deres læger til videre udredning og behandling efter at have fået en HPV-vaccine. På landsplan gælder det for 810 piger, og det er langt flere, end regionerne havde forventet, viser et rundspørge, Berlingske har foretaget. Fold sammen
Læs mere

Få uger efter at fem nye behandlingscentre ude i regionerne slog dørene op, er de ved at blive løbet over ende af unge kvinder, der mener, at de er blevet ramt af alvorlige bivirkninger efter at have fået en HPV-vaccine.

Foreløbig er 810 piger blevet henvist af deres læger til centrene til videre udredning og behandling. Det er langt flere, end regionerne havde forventet, viser et rundspørge, Berlingske har foretaget.

I Region Midtjylland er flere end 150 piger blevet henvist, og Diagnostisk Center ved Regionshospitalet i Silkeborg er lige nu ved at omorganisere modtagelsen af pigerne.

»Tilstrømningen er langt større end de 25-50 på årsplan, som vi var blevet stillet i udsigt. Vi har afsat en læge, som skulle have brugt en dag om ugen, men det rækker ikke. Nu afsætter vi tre læger en dag om ugen, så vi kan tage tolv patienter om ugen for at komme igennem den pukkel, der er opstået,« siger Ulrich Fredberg, ledende overlæge på centret.

Samme melding om uventet stor tilstrømning kommer fra de øvrige centre i Aalborg, Odense, Roskilde og på Frederiksberg. Pigerne bliver henvist med en bred vifte af symptomer lige fra kraftig hovedpine over opkastninger til svimmelhed, smerter, følelsesforstyrrelser i arme og ben samt almen træthed og besvær med at fokusere og koncentrere sig.

Den store tilstrømning vækker bekymring. Selv hærdede vaccineeksperter og tilhængere af vaccinationsprogrammet tør ikke længere skråsikkert afvise, at vaccinerne kan give ukendte og sjældne, men alvorlige bivirkninger.

»De symptomer, vi har hørt om, er karakteriseret ved at være meget lidt håndgribelige med meget få objektive fund. Man har ingen blodprøver, som kan vise, at der er problemer. Det gør det svært, for det er ikke muligt at påvise en sammenhæng, og det er nødvendigt for at kunne afgøre, om der er tale om en sjælden, ukendt bivirkning,« siger professor Allan Randrup Thomsen fra Københavns Universitet.

Sanofi Pasteur MSD, der producerer den vaccine, der bruges i Danmark, bakker op om centrene.

»Vi føler med pigerne. Der er ingen tvivl om, at de har det dårligt, og derfor er det vigtigt, at de får den rigtige behandling, så de kan få det bedre. Samtidig giver det mulighed for at samle oplysninger, som myndighederne kan gå videre med,« siger den danske landechef John Frost.

Sundhedsstyrelsen er i løbende kontakt med centrene og får også bivirkningsindberetninger fra dem, som de vil gennemgå og sende videre til de europæiske myndigheder.

»Vi har en forventning om, at centrene sikrer gode forløb for pigerne, som vi kan forstå, ofte har været omkring flere afdelinger. Uanset om deres sygdom skyldes vaccinen eller ej, har de krav på at blive ordentligt udredt og behandlet,« siger enhedschef Søren Brostrøm.