Myndigheder gav forskellige meldinger om børns legeaftaler: Nu skærer styrelse igennem

Statens Serum Institut undsagde torsdag Sundhedsstyrelsens anbefalinger med meldingen om, at familier bør droppe legeaftaler. Men den udmelding kan Sundhedsstyrelsen ikke bakke op om.

 

På myndighedernes pressemødet torsdag var meldingen fra Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, klar:

»Raske børn kan lege med raske børn. Hvis børn er syge og smittet, så skal de holde afstand, både til andre børn og voksne,« sagde Søren Brostrøm på pressemødet.

Torsdag aften kom Statens Serum Institut imidlertid med en kontramelding.

»Man skal holde afstand – og det gør børn ikke. Så derfor skal man aflyse legeaftalerne,« sagde lægefaglig direktør på Statens Serum Institut Kåre Mølbak i DR-programmet »Lægens bord«.

Dermed var forvirringen total. Men fredag oplyser Sundhedsstyrelsen, som er den øverste myndighed inden for området, at den ikke bakker op om meldingen fra Statens Serum Institut. I en e-mail til Ekstra Bladet skriver Sundhedsstyrelsens presseafdeling:

»Det er en fejl fra Statens Serum Instituts side. De bakker naturligvis 100 procent op om Sundhedsstyrelsens anbefalinger,« lyder det.

Fredag har Kåre Mølbak ændret holdning. Nu lyder det i et skriftligt svar fra den lægefaglige direktør på Statens Serum Institut, at »der er ingen, der forbyder raske børn at lege sammen«.

»Såfremt man laver en legeaftale bør man overholde de råd som Sundhedsstyrelsen har udarbejdet,« skriver han og tilføjer:

»Raske børn kan dog i sjældne tilfælde bære virus og smitte, og børn kan have svært ved at holde afstand i en god leg. Derfor kan man også overveje, om der kan være en anden måde at holde sit barn beskæftiget på end ved en legeaftale. Husk at dette har en ende,« siger han.

Tre børn indlagt

Det er ikke kun ældre mennesker, der har haft behov for hospitalsindlæggelse som følge af coronasmitten.

Tre ud af de i alt 176 patienter, der har været indlagt, er nemlig børn. Og de tre børn er alle under ti år, oplyser Statens Serum Institut i en pressemeddelelse.

»Tre børn har været eller er indlagte, men ingen har på nuværende tidspunkt en alvorlig infektion«, skriver Statens Serum Institut i meddelelsen.

Og meldingerne er fortsat, at det stadig primært er ældre og folk, der er svækkede som følge af kroniske sygdomme, som er i risikogruppen.

Onsdag var 82 patienter indlagt, mens den seneste opgørelse fra torsdag viser 129 indlagte.

Blandt de 0-19-årige er der 45 registrerede smittede. Den samlede mængde registrerede smittede er nu på 1.044. Seks personer i Danmark er hidtil døde.

Statsminister Mette Frederiksen (S) meldte i sidste uge ud, at skoler, dagtilbud og uddannelsesinstitutioner skulle lukke i 14 dage fra mandag i denne uge. Sundhedsmyndighederne har endnu ikke noget klart svar på, hvornår forældre kan sende deres børn i skole igen.