Minister vil overvåge gymnasieelevers computere til eksamen og straffe snydere

Drop berøringsangsten over for overvågning og brug et overvågningsprogram til eksamener, lyder opfordringen fra undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V).

Det er vanskeligt at kortlægge omfanget af snyd på gymnasierne, ikke mindst fordi det ofte ikke bliver opdaget, men Under­visnings-ministeriet karakteriserer det som »stigende«. Et nyt program kan dæmme op for de unges snyd. Foto: Lizette Kabré Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gymnasieelevers computere skal overvåges med et særligt overvågningsprogram til eksamen, hvis man mest effektivt skal bekæmpe snyd ved skriftlig eksamen. Sådan lyder anbefalingen i en rapport om tekniske muligheder for at begrænse snyd, som konsulenthuset Devoteam har udarbejdet for Styrelsen for Undervisning og Kvalitet under Undervisningsministeriet.

Undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) går nu til forligskredsen med rapportens anbefalinger og opfordrer på forhånd til at droppe »berøringsangsten« over for overvågning af eleverne:

»Jeg er åben for at kigge på hele perspektivet om overvågning og de teknologiske screeninger, man kan anvende til at begrænse snyd. Lige så vel som de unge bruger teknologien til at snyde, skal vi også bruge teknologien til at fange dem, der snyder,« siger ministeren.

»Rapporten har klare anbefalinger og giver et godt indblik i, at der eksisterer teknologiske instrumenter, der i et meget stort omfang kan kortlægge snyd. Det skal man ikke være berøringsangst for at tage i brug. Hvis vi vil snyd til livs, kræver det, at vi gør op med den snydekultur, der findes nogle steder,« siger Ellen Trane Nørby.

Devoteam anbefaler i analysen, som Undervisningsministeriet offentliggør fredag, at gymnasierne bruger »Exam Monitor eller et lignende teknisk middel«, der kan overvåge elevernes internetaktivitet under eksamen. Exam Monitor er et overvågningsprogram, som Syddansk Universitet har udviklet og sidste år begyndte at anvende til alle skriftlige eksamener. Konsulentfirmaet vurderer, at meget snyd kan undgås, hvis en teknisk overvågning som Exam Monitor suppleres af »et aktivt og kompetent tilsyn«, opdaterede eksamensregler og mere alvorlig vejledning af eleverne før eksamen.

Elever skal straffes for snyd

I den politiske aftale om en ny gymnasiereform, som blev indgået i juni, fremgår det, at sanktionerne mod elever, der snyder, skal skærpes. Elever, der bliver grebet i snyd, skal kunne tildeles den laveste karakter, minus 3. Samtidig fremgår det, at snyd skal bekæmpes med tekniske løsninger, og det er dette, Devoteams rapport skal bruges til.

Forligskredsen skal diskutere, om et overvågningssystem skal indføres på alle gymnasier, eller om det skal være op til de enkelte gymnasier at beslutte, om de vil anvende det.

»Jeg synes ikke, man skal acceptere forskelle, for der skal være samme nultolerance over for elever, der snyder, på et gymnasium i hovedstaden, som der er på et gymnasium i Nordjylland,« siger Ellen Trane Nørby.

Martin Thing, som er formand for gymnasieelevernes organisation DGS, synes, det er ærgerligt, hvis alle elever skal overvåges for at fange nogle få snydere.

»Det er udtryk for mistillid til eleverne. Vi synes ikke, der er noget problem med snyd, og vi synes, de skriftlige eksamener fungerer fint, som de er nu. Der er ikke særligt mange, der snyder, og det er ikke noget, vi hører om. Vi så gerne en rapport, der dokumenterede omfanget, inden man slog ned med overvågning. Indtil da er det en mistanke, man har, og man bør ikke lave regler ud fra en mistanke,« siger Martin Thing.

Han opfordrer til, at politikerne indfører nye eksamensformer, der ikke gør det muligt at snyde.

Gymnasielærer Julian Bybeck Tosev har de seneste år dokumenteret, hvordan gymnasieelever snyder til eksamen ved at benytte for eksempel Dropbox og Facebook. Han er dog ikke begejstret ved udsigten til overvågning.

»Det er en ekstremt dårlig løsning, og jeg kan slet ikke se, at det kommer til at fungere godt i praksis. Man tror, man løser problemet, men det gør man ikke. Man overvåger samtlige gymnasieelever, også de 16-årige, der er bekymrede for, om andre får adgang til billeder og alt det, de har liggende på deres computer. Det er problematisk,« siger han.