Studerende på SDU: »Det er fair nok, at der er kontrol«

Arkivfoto: Syddansk universitet (SDU). Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sidste år begyndte SDU at overvåge alle de studerendes computere til skriftlig eksamen med programmet Exam Monitor, der tager screenshots af de studerendes computerne og registrerer, hvilke programmer de benytter. Men formanden for Syddanske Studerende, Klaus Rose, har ikke noget imod overvågningen.

»Jeg synes faktisk, at det er rigtig godt. Der er meget konkurrence mellem studerende, så det er rart, at der er en sikkerhed for, at vi ikke har snydt. Det legitimerer de karakterer, vi får, og viser, at vi er kommet ærligt til dem. Vi har fået så meget teknologi og må bruge internettet til eksamen. Det er fair nok, at der er kontrol,« siger Klaus Rose.

IT-chef Kurt Gammelgaard fra SDU mener, at Exam Monitor »giver en troværdighed om vores skriftlige eksamener«.

»Langt de fleste studerende snyder ikke, men der er nogle enkelte brodne kar. Vi undgår den smitte­effekt, der kan opstå, hvis en studerende snyder og dermed får en bedre karakter, end vedkommende burde have fået. Det går ud over de ærlige studerende,« siger Kurt Gammelgaard Nielsen, der oplyser, at SDU nu bruger flere ressourcer på tilsynet til de digitale eksamener.

Exam Monitor bruges også på to fakulteter på Aalborg Universitet og på et fakultet på Aarhus Universitet. På handelsskolen Business College Syd i Sønderborg har programmet været brugt til eksamen i år.

»Den præventive effekt er stor både for vores nuværende og vores kommende elever. Vi har hørt, at eleverne i byens folkeskoler snakker om, at handelsskolen har noget, der kan afsløre, når man snyder,« forklarer Gitte Schmidt, eksamens­ansvarlig på Business College Syd.

Under forårets eksamener afslørede Exam Monitor, at tre elever var på internettet, selv om de ikke måtte bruge nettet under eksamen.

»De havde brugt en onlineordbog, og det måtte de ikke. Men de måtte godt bruge fysiske ordbøger. De havde ikke foretaget sig andet end at slå et ord op. Vores vurdering var, at der ikke var tale om snyd. Det var bare så indgroet i dem at gå på nettet. Den tredje elev havde derimod brugt nettet uretmæssigt til at søge informationer til sin opgave. Den elev blev bortvist fra eksamen,« forklarer Gitte Schmidt, Business College Syd.