Millioner til Lomborg giver nul forskning

Ikke en videnskabelig artikel er det blevet til i seks år

Foto: Teitur Jonasson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsfinansieret "forskningscenter" forsker slet ikke. Det overrasker videnskabsministeren, der nu går ind i sagen.

Millioner af skattekroner bliver hvert år sendt mod Bjørn Lomborg, så han kan bedrive klimakritisk forskning.

Men i virkeligheden bedriver manden med de tætsiddende t-shirts slet ikke forskning, fastslår universitet bag hans Copenhagen Concensus Center (CCC) ifølge Newspaq.

Ikke en eneste videnskabelig artikel er blevet publiceret siden 2004, hvor centret blev oprettet. Videnskabsministeren placerer ansvaret hos Copenhagen Business School, der huser Lomborgs center. Socialdemokraterne mener, at ministeren bærer ansvaret for den manglende forskning.

Bjørn Lomborgs institut får fem millioner kroner bevilliget til forskning hvert år. Men instituttet bedriver slet ingen forskning. I CCC's vedtægter bliver det ellers kaldt et "forskningscenter". Det rykker dog ikke ved, at det er småt med de videnskabelige bedrifter.

Det bekræfter Bent Petersen, der er leder af Institut for Strategi og Globalisering på Copenhagen Business School (CBS), som CCC ligger under.

"Hvis vi havde valget, ville vi kalde det et formidlingscenter i stedet," siger han til Newspaq.

Direktør Bjørn Lomborg og hans fire medarbejdere på Copenhagen Concensus Center er ansat på en sådan måde, at de ikke har pligt til at forske, forklarer CCC's vicedirektør Ulrik Larsen, fordi Bjørn Lomborg ikke selv har ønsket at kommentere sagen.

Men forklaringen stemmer dårligt overens med videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsens (K) opfattelse af sagen.

Ved flere lejligheder har hun overfor Folketinget samt Miljø- og Planlægningsudvalget kaldt CCC en "forskningsenhed". Men ministeriet har ikke gjort noget for at tjekke, hvad de bevilligede penge faktisk bliver brugt til.

"Jeg henholder mig bare til universitetets vedtægter. Som videnskabsminister er jeg jo ikke ude og tjekke hvert eneste institut," siger hun.

Oplysningerne om den manglende forskning vækker harme hos professor emeritus på DTU, Niels I. Meyer.

"Så vidt jeg har forstået, har Lomborg og hans medarbejdere ikke publiceret originale forskningsartikler i internationale fagtidsskrifter. De formidler bare noget, andre har lavet. Og det kan man altså ikke kalde forskning i universitetsregi," siger han.

Den påstand bekræftes af den samlede liste over instituttets udgivelser. Her optræder ingen af CCC's ansatte.

Derfor mener Niels I. Meyer ikke, instituttets arbejde stemmer overens med de vedtægter, som finanslovsbevillingen er givet ud fra.

Bjørn Lomborgs manglende forskning får nu Socialdemokraterne til at anklage videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen for at have vildledt Folketinget.

"Ministerens svar giver mig en klar opfattelse af, at der er nogen, der holder øje med at der forskes, og at der laves en kvalitetsvurdering. Og det gør der åbenbart ikke," siger medlem af Miljø- og Planlægningsudvalget, Benny Engelbrecht.

Men videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen lægger ansvaret på CBS's skuldre.

"Jeg har tillid til, at universitetsledelsen sørger for, at når det står i vedtægterne, at det er et forskningscenter, så bliver der også forsket," siger hun til Newspaq.

Ministeren har nu bedt Universitets- og byggestyrelsen om at kontakte ledelsen på CBS og drøfte Bjørn Lomborg og hans ansattes mål og virke.