Margrethes jul: Traditionsrig uden risalamande

På det royale julebord serveres der ikke risalamande, men risengrød, hvori mandlen er gemt. Dronningen ynder også at lave julegaver selv.

Dronning Margrethe plejer med få undtagelser at fejre jul på Marselisborg Slot i det sydlige Aarhus. Scanpix/Axel Schütt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den 24. december er det juleaften, og højtiden fejres naturligvis også i det danske kongehus.

Dronning Margrethe holder fast i den klassiske jul. Men på et punkt adskiller julebordet sig fra den klassiske menu, fortalte majestæten til Ritzau sidste år.

- Man er jo meget traditionsbunden. Der skal være risengrød, og der skal være and.

- I min familie har vi aldrig spist risalamande - vi spiser risengrød, og der er mandlen i. Og så er der selvfølgelig mandelgave til den, der får mandlen, forsikrede dronningen.

Det betyder, at der ikke er gemt flere mandler nede i risengrøden. Der er kun én, der får mandlen, og sådan var det også, da dronning Margrethe som barn fejrede jul med sine søstre, eks-dronning Anne-Marie og prinsesse Benedikte, og sine forældre, kong Frederik IX og dronning Ingrid.

I kongefamilien gives der også gaver på den særlige aften, og dronningen fortalte, at hun gør meget ud af at gøre indholdet af pakkerne personligt.

Som barn lavede hun ofte gaverne selv, og det har hun holdt fast i.

- Jeg har også gjort det som voksen. Det kan for eksempel være noget, jeg har broderet, fortalte majestæten sidste år.

Med få undtagelser plejer dronning Margrethe at fejre jul på Marselisborg Slot i det sydlige Aarhus. Den 77-årige monark plejer også at tage i kirke 2. juledag.

/ritzau/