Magnus Heunicke nedsætter taskforce efter problemer i akutberedskabet

En ekspertgruppe skal gennemgå kritiske forhold i landets akutberedskaber efter Berlingske-afsløringer.

Sundhedsminister Magnus Heunicke er kaldt i samråd tirsdag eftermiddag på grund af problemerne med køopkald og såkaldt mistede opkald på vagtcentralerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) nedsætter en taskforce, der skal komme til bunds i »kæmpestore« og »bekymrende« problemer på landets vagtcentraler og i særdeleshed på Region Hovedstadens vagtcentral.

Det oplyser ministeren på et åbent samråd i Folketingets sundhedsudvalg tirsdag.

»Det er helt grundlæggende, at vi som borgere har tillid til og er trygge ved, at vi får den rette hjælp, når man ringer 112,« siger Magnus Heunicke under samrådet.

Oplysningen kommer, efter at Berlingske den seneste måned har afdækket en række problemer i Region Hovedstadens Akutberedskab med blandt andet forsinkede og såkaldt mistede opkald fra nødstedte borgere, hvis 112-opkald ikke er blevet besvaret af vagtcentralen.

Desuden har over 30 nuværende og tidligere medarbejdere berettet om en frygtbaseret arbejdsplads, som cirka hver fjerde medarbejder har forladt i løbet af de seneste 12 måneder.

Den nye taskforce skal hedde Taskforce for robust og trygt 112-akutsystem, oplyser ministeren.

Taskforcen skal komme med løsninger på tværs af landet, og regeringen vil igangsætte arbejdet i løbet af efteråret. Løbende vil Sundhedsudvalget blive holdt orienteret om arbejdet.

Kalder på handling

10. september skrev Berlingske, at der i løbet af 29 døgn, som fordelte sig over de forudgående tre måneder, havde været minimum af 2.482 opkald, der blev betegnet som »mistet«.

Kort efter Berlingskes afsløringer i september igangsatte Region Hovedstaden en indledende undersøgelse af regionens vagtcentral, og konklusionen var klar:

»Der blev først for alvor taget fat på at håndtere problemerne, da situationen blev omtalt i pressen.«

På baggrund af redegørelsen besluttede regionspolitikerne i oktober at afsætte ti millioner kroner. De skal gå til blandt andet opnormering og yderligere undersøgelser af arbejdsmiljøet samt en systematisk gennemgang af 588 mislykkede 112-opkald i 2021, hvor borgeren måtte ringes op af næste ledige medarbejder.

»Jeg mener, at det her er alvorlige konklusioner, som kalder på handling fra regionen,« siger sundhedsministeren om den regionale undersøgelses konklusioner.

Den regionale undersøgelse er dog ikke tilstrækkelig ifølge sundhedsministeren, og undersøgelsen skal nu gøres landsdækkende.

SFs sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen, kalder det på samrådet »megabekymrende«, at problemerne med vagtcentralen først bliver kendt, da pressen beskrev dem.

»Jeg deler spørgerens undren,« siger Magnus Heunicke:

»Vi blev først bekendt med de kritisable forhold i regionen, da Berlingske beskrev dem,« siger ministeren og kalder det »stærkt kritisabelt«.

Dengang afviste Magnus Heunicke at stille op til interview om sagen med Berlingske og henviste i stedet til Region Hovedstaden.