Lomborg »Vi laver rigtig meget og vigtigt arbejde«

Bjørn Lomborg er skuffet og overrasket over, at rød blok vil stryge hans bevillinger fra finansloven.

Bjørn Lomborg er ærgerlig over, at rød blok vil sløjfe hans bevillinger på ni mio. kroner fra finansloven. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Sæderup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Helle Thorning-Schmidt og resten af den kommende røde regering er klar til at tage de ni millioner kroner fra Bjørn Lomborg og Copenhagen Consensus Center, som ellers har stået på finansloven. Ærgerligt, mener Bjørn Lomborg.

Vennetjenester og særbidrag.

Dét vil den kommende regering gøre op med ifølge Ida Auken. Derfor er hun og resten af rød blok klar til at stryge Bjørn Lomborgs bevillinger på ni millioner kroner. Så fra 2012 skal Bjørn Lomborg selv ud og finde pengene, hvis Copenhagen Consensus Center skal overleve.

- Jeg synes, det er en rigtig stor skam, for vi laver rigtig meget og vigtigt arbejde, siger Bjørn Lomborg, der lige nu er i Washington til en stor hiv/aids konference for Afrika.

Bjørn Lomborg forstår ikke, at Socialdemokraterne og SF langer ud efter ham og Copenhagen Consensus Center. Og synes, det er en skam, at de kun vil se på den politisk korrekte løsning.

- Jeg er lidt overrasket. Vi laver noget, som giver international genklang og stor opmærksomhed. Det er ikke et spørgsmål om vennetjenester. Copenhagen Consensus Center er et center, som Danmark kan være stolte af, siger Bjørn Lomborg.

Ida Auken har sagt til Jyllands-Posten, at de forskere, der lige nu får særbidrag må ud og finde pengene andetsteds. Men hun slår også fast, at rød regering ikke er ud og lave en ”omvendt Fogh” ved at fjerne penge fra borgerlige debattører.

Gøre mest godt først

Men det vil umiskendeligt gøre det problematisk, hvis Copenhagen Consensus Center skal blive ved med at bedrive deres forskning og være et ansigt udadtil – uden penge til at gøre det.

- Det gør det betydeligt sværere, men jeg kan ikke forestille mig andet end, at vi prøver at gennemføre Copenhagen Consensus Conference i 2012, som er den store globale konference, hvor alle verdens førende forskere kommer, og hvor man skal prøve at finde ud af, hvor man kan gøre mest godt først, siger Bjørn Lomborg.

Han forstår ikke, hvorfor den kommende regering vil skære netop dér, for efter hans mening er han med til at styrke broen mellem højre- og venstrefløjen.

- Det handler ikke om at være politisk korrekt – men smart, siger han, før han afslutningsvist siger:

- Jeg bliver nødt til at løbe, der sidder tre nobelprismodtagere og venter på mig.