Lægehåndbog kunne måske have reddet 36-årig kvindes liv

Vagtlægen i Region Syddanmark overså symptomer på en blodprop, og få timer senere døde Regina Holmegaard. Hendes opringning til vagtlægen ville givetvis være håndteret anderledes i Region Midtjylland.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

36-årige Regina Holmegaard kunne muligvis have været i live i dag, hvis lægevagten i Region Syddanmark havde brugt en håndbog, der skal hjælpe den enkelte vagtlæge med at stille den rette diagnose, når patienterne er i røret.

Det skriver Fyens Stiftstidende.

Regina Holmegaard døde i marts af en blodprop få timer efter en telefonsamtale med vagtlægen, efter hun ringede og fortalte om smerter i brystet, åndedrætsbesvær og stort ubehag. Vagtlægen mente, at Regina Holmegaard havde »virus-lignende symptomer«, og at hun blot skulle tage to Panodil. Få timer senere døde Regina Holmegaard af en blodprop i hjertet.

Regina Holmegaards opringning til vagtlægen ville givetvis være blevet håndteret anderledes i Region Midtjylland, hvor man bruger en 284 sider lang håndbog, der blandt andet skal sikre, at lægerne lever op til vejledningen fra Sundhedsstyrelsen om, at patienten har krav på en ambulance ved den mindste mistanke om en hjertesygdom. Det fortæller Per Visti Thomsen, der er ansvarlig for håndbogen, til Fyens Stiftstidende.

»Hvis det lugter bare en lille smule af blodprop, så er det af sted. Det er en samlet vurdering af situationen, alder på patienten, symptomerne og forhistorien. Ved hjælp af håndbogen er alle vagtlæger opmærksomme på, hvilke tegn de skal være opmærksomme på og hvilke spørgsmål, de skal stille,« siger Per Visti Thomsen til avisen.

Målet med håndbogen er at strømligne diagnoser og behandlinger for alle patienter, der ringer ind - uanset hvilken læge man har i røret.

Ifølge Per Visti Thomsen sørger håndbogen for at eliminere eller i det mindste sænke antallet af fejl fra vagtlægerne. Og man ved, at håndbogen har en positiv effekt i Region Midtjylland.

»Det gør det, og det letter vagtlægens arbejde. I lægebranchen får vi hele tiden nye retningslinjer at handle ud fra. Fordi vi i lægevagten har med patienter at gøre, som vi ikke kender normalt, er der brug for en standardiseret håndtering for at tyde alvorlige symptomer,« siger Per Visti Thomsen til Fyens Stiftstidende.