Lad mig snuse til din ånde, og jeg skal sige, hvad du fejler

Ånde kan som bekendt være dårlig, men den kan også være god. Forskere forventer, at ånde i løbet af få år kan afsløre, om en person lider af eksempelvis kræft.

Ånde kan som bekendt være dårlig, men den kan også være god. Fold sammen
Læs mere

Ville du kunne genkende duften af din mor, din elsker eller din kollega? Nej, ikke duften af deres parfume eller det vaskepulver, deres tøj er vasket i, men lugten af dem?

Vi har hver især et unikt duftmønster, som er sammensat af tusindvis af organiske bestanddele. Vores duftaftryk giver et hint om, hvem vi er, for det kan blandt andet afsløre alder, livsstil, vores hjemby og selv metaboliske processer, der er nært forbundet med vores helbred.

Praktikere fra det antikke Grækenland og Kina benyttede en persons duft til at stille en diagnose, men også den moderne videnskab bekræfter, at duften af en persons hud, ånde eller kropsvæske kan antyde, om en person er syg. Eksempelvis kan en diabetikers ånde til tider lugte af rådne æbler, rapporterer eksperter, mens personer, der er ramt af en salmonellainfektion, kan have en hud, der dufter af intet mindre end nybagt brød.

Næsen er dog ikke så præcist et instrument, at den kan stille sikre diagnoser. Derfor har videnskabsmænd i årtier forsøgt at regne sig frem til, hvordan de kan fremstille en lugtsensor, der hurtigt og billigt kan stille diagnoser. Og nu er det tilsyneladende lykkedes at bygge en maskine, hvor dufte kan bruges til at finde frem til, om en person er syg eller ej, beretter The New York Times.

En elektronikingeniør ved navn Boyle skabte i 2004 et selskab, der udviklede sensorer, som kan identificere kemiske våben og sprængstoffer. Blandt kunderne var den amerikanske regering, men da ingeniørens kæreste til ingeniøren blev syg med tyktarmskræft, skiftede han fokus til at opdage kræftsygdomme.

Boyle har udviklet en særlig lille maskine, der kan veksle dufte til diagnoser, og han har nu rejst det beløb svarende til 23,5 millioner kroner, der skal flytte chippen fra laboratoriet og ud i lægens hænder. Det britiske sundheds­system har allerede afsat midler til at anvende sensorer på 3.000 personer i et stort klinisk forsøg, hvor sensoren skal testes i, hvor effektiv den er til at opdage lungekræft.

»Lugtmaskinen« er en silikonechip, der består af metalgitre og bittesmå guldelektroder. Den ligner en mobiltelefons SIM-kort, men fungerer som et kemisk filter.

I USA har et hold af forskere fra Monell Chemical Senses Center og University of Pennsylvania modtaget 815.000 dollar fra en fond til arbejdet på en prototype lugtsensor, der kan opdage æggestok­kræft i blodplasma, ligesom man også i Israel, Japan og Østrig arbejder på at skabe sensorer, der ved hjælp af duft kan diagnosticere sygdomme.

Forskere forventer, at læger i løbet af tre til fem år vil anvende duft, når de skal stille diagnoser.