Undersøgelse: Så meget tis er der i et offentligt svømmebassin

Hvis du er på vej i svømmehallen, bør du nok ikke læse denne artikel. I det mindste bør du gå på toilettet først.

Foto: ULI DECK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Næsten ingen vil indrømme det. Men en hel del må alligevel gøre det, for der er overraskende store mængder urin i vandet i offentlige svømmehaller.

Det fremgår af en videnskabelig undersøgelse af urinindholdet i canadiske svømmebassiner.

Det største af bassinerne er på godt 800.000 liter og har dermed en volumen på omtrent en tredjedel af et bassin med olympiske dimensioner. Her analyserede forskerne sig frem til, at urinindholdet var på omtrent 75 liter.

I et andet bassin, der er ca. halvt så stort, var der omkring 30 liter urin. Det svarer til en urinkoncentration på ca. 0,1 promille.

Forskerne undersøgte også en række hotellers jacuzzier, altså varme boblebade, og her var urinkoncentrationen hele tre gange højere.

»Vores studie giver ekstra meget evidens for, at folk rent faktisk tisser i offentlige svømmebassiner og jacuzzier,« siger Lindsay Blackstock, undersøgelsens hovedforfatter, til The Guardian.

Hun tilføjer, at når folk hopper i offentlige svømmebade bør man vise hensyn og gå på toilettet, hvis man pludselig føler sig trængende nede i vandet.

Målingerne blev foretaget ved en indirekte metode, nemlig ved at måle indholdet af et særligt kunstigt sødestof, der bruges i forarbejdede fødevarer, og som passerer uhindret gennem fordøjelsessystemet.

Til almindelig beroligelse er urin som udgangspunkt sterilt.

Men i vand kan urin danne kemiske forbindelser, som kan irritere øjnene og åndedrættet.

Som en ekstra sikkerhedsforanstaltning hælder man i langt de fleste danske offentlige svømmehaller små mængder klor i vandet netop for at desinficere det.

Før OL i London i 2012 gav den amerikanske mestersvømmer Michael Phelps udtryk for, at det er acceptabelt at tisse i vandet:

»Jeg tror, at alle tisser i poolen. Klor slår det ihjel, så det er ikke så forfærdeligt.«