Kun få unge tager hårde stoffer

Blot én ud af 25 unge under 25 år har taget hårde stoffer, viser tal fra Statens Institut for Folkesundhed. Hårde stoffer er ikke alment accepteret blandt de unge, forklarer ekspert.

Når unge går i byen, hælder de øl og spiritus i glasset i stedet for at sluge piller og sniffe pulver.

De nyeste data fra Statens Institut for Folkesundhed viser nemlig ifølge Politiken, at det blot er 3,9 procent af de unge under 25 år, der har taget hårde stoffer inden for det seneste år. Det svarer til bare én ud af 25.

Hårde stoffer dækker alt andet end hash, og omfatter eksempelvis kokain og ecstasy. Og brugen af de hårde stoffer som for eksempel kokain har været faldende siden 2008.

Sundhedsstyrelsen mener, at der ofte i medierne bliver skabt et forkert billede af, at de unge vælter sig i hårde stoffer. Men faktisk er stofferne slet ikke accepteret blandt de unge, forklarer Mads Uffe Pedersen, der er professor på Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet. I stedet ser de stoffer som noget »taberagtigt«.

»Når tre-fire-fem procent har prøvet det inden for et år, er det jo ikke noget, som de almindelige unge mennesker går og tager. Eller prøver. De hårde stoffer er faktisk ikke alment accepteret,« siger han til Politiken.

Mens selvom de unge ikke eksperimenterer med ecstasy og kokain, drikker mindre og kvitter smøgerne, er udbredelsen af hash fortsat stor. Ifølge Politiken har 23,9 procent af de unge under 25 år prøvet hash inden for det seneste år, og det er et tal, der er steget siden slutningen af 00erne.