Nyhedsvarsel
Samfund

KU-professor dømt for spionage

Den finske professor Timo Kivimäki er skyldig i spionage, afgør Retten i Glostrup.

Kivimäki har bedt om betænkningstid til at beslutte, om han vil anke dommen. Fold sammen
Læs mere
Foto: JENS ASTRUP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var spionage, at den finske professor Timo Kivimäki videregav oplysninger til russiske diplomater. Det fastslår Retten i Glostrup, der netop har kendt professoren skyldig efter den såkaldt »milde spionparagraf.« Han straffes med fem måneders fængsel og har bedt om betænkningstid i forhold til, om han vil anke dommen.

Timo Kivimäki har været tiltalt efter Straffelovens paragraf 108, der også kaldes den »milde spionparagraf.« Den vedrører personer, som uden at have afsløret statshemmeligheder er mistænkt for at have hjulpet et fremmed lands efterretningstjeneste til at kunne operere i Danmark. Den »milde spionparagraf« kan give op til seks års fængsel. Kivimäki har nægtet sig skyldig i spionage.

Sagen blev indledt i april i år, men begyndte reelt i september 2010, da Timo Kivimäki blev anholdt af PET i et S-tog, da han var på vej til et møde med en af sine russiske kontakter. En politikilde har over for Berlingske Nyhedsbureau bekræftet, at det er politiets opfattelse, at Kivimäki på mødet ville overbringe sine russiske kontakter en liste med 10-12 navne på studerende fra Københavns Universitet.

Kivimäki har siden anholdelsen forklaret, at han løbende siden 2002 har holdt en række møder med personer, som ifølge Timo Kivimäki var »almindelige russiske diplomater fra ambassaden« og ikke agenter fra den russiske efterretningstjeneste. Han har forklaret, at han tog kontakt til russerne, fordi han ville klæde dem på til at modvirke USAs krig mod terror.

Den finskfødte professor har sagt, at der var tale om fire russiske diplomater, som han mødtes med, og Kivimäki har modtaget omkring 20.000 kroner om året for sine oplysninger til russerne.

Retssagen i Glostrup har været afholdt for dobbeltlukkede døre, og selv om forsvarer Anders Németh har fået lov at kære afgørelsen om de dobbeltlukkede døre til Højesteret, så har det ikke været muligt at følge sagens forløb i detaljer.

Siden anholdelsen for godt halvandet år siden har Timo Kivimäki været suspenderet fra Københavns Universitet, som han har været tilknyttet siden 1999.