Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Niveauet i dansk og matematik trænger til et løft hos skoleeleverne i Frederikssund Kommune. En stor del af dem scorer nemlig ikke nær så højt i de nationale test i folkeskolen, som kommunen ellers havde håbet.
Derfor har man i Frederikssund besluttet at sende samtlige 750 skolelærere, pædagoger og skoleledere fra 14 folkeskoler på en uges kursus, hvor de blandt andet skal udvikle deres undervisningsfærdigheder.
»Alt drejer sig om, at børn lærer mere i skolen. Det er hovedformålet. Vi har en masse unge mennesker, der skal klare sig i en global verden og have mest muligt ud af skolen, og det skal det her projekt være med til at optimere,« fortæller Ulla Olin, skolechef i Frederikssund Kommune.
Kurserne afholdes af virksomheden True North, der har specialiseret sig i at udvikle undervisernes ledelses- og relationskompetencer.
Manden bag True North er den tidligere jægersoldat og sociolog, Nicolai Moltke-Leth, der oprindeligt udviklede DrengeAkademiet, som lige nu kører som programserie på DR1, hvor børn og unge med ondt i skolelivet over et sommerkursus formår at løfte deres faglige niveau.
Nu er turen kommet til de ansatte. De skal blandt andet blive bedre til at samarbejde, motivere eleverne og planlægge en afvekslende undervisning, så eleverne har lettere ved at optage den viden, de modtager i løbet af skoledagen.
Eleverne sidder stille
I Frederikssund Kommune har de første ansatte været igennem kurset, og man kan ifølge Ulla Olin allerede fornemme fremgang blandt eleverne, selv om man endnu ikke har målt, om det faglige niveau er steget.
»Vi kan til gengæld måle mere ro i klasselokalerne og se en mere tydelig ledelse. Vi kan tydeligt mærke, at når læreren eller pædagogen træder ind af døren i klassen, så sidder eleverne stille og hører efter,« siger hun.
Jens Fenger Nielsen, skoleleder på Kingoskolen i Frederikssund Kommune, mærker, hvordan medarbejderne kommer tilbage fra kurset med fornyet gejst og øvelser som grammatikstjerneløb og matematikrundbold, som de kan gå direkte ind i klassen at bruge.
»De ansatte kommer tilbage med nogle metoder, som rykker noget for dem og eleverne. De har fokus på, hvad der er fremmende og hæmmende for det, de laver,« siger Jens Fenger Nielsen.
Selv om der vil gå længere tid, før de nye metoder er indført, og effekten kan aflæses i nationale test, er der allerede sket forbedringer.
I Kerteminde Kommune har man også indgået et samarbejde med True North for samtlige skolelærere, pædagoger og skoleledere. Her mærker Klavs Norup Lauridsen, skoleleder på Langeskov Skole, at de ansatte vender tilbage med mere engagement og metoder, der især gør det lettere at implementere bevægelse i undervisningen, som den nye folkeskolereform lægger op til.
Taler samme sprog
Ifølge manden bag True North, Nicolai Moltke-Leth, giver det et stærkere udgangspunkt for at implementere den nye folkeskolereform, når alle skolelærere, pædagoger og skoleledere fra samme skole og kommune har været på et nogenlunde ens ugekursus.
»De ansatte kommer med forskellige teoretiske baggrunde og kan have svært ved at tale sammen, når de skal løfte den opgave, som det er, at implementere den nye skolereform. Derfor er det enormt vigtigt, at de har en fælles platform, et fælles sprog i den forståelsesramme, de arbejder indenfor,« siger Nicolai Moltke-Leth.
Nicolai Moltke-Leth oplyser desuden, at man hos True North er i kontakt med tre andre kommuner, som overvejer at sende samtlige skolelærere, pædagoger og skoleledere på et lignende kursus.
Ingen mirakelkur
Kurserne hos True North er dog ingen mirakelkur, men et godt supplement til det, de ansatte allerede kan, mener skoleforsker, lektor og ph.d. fra Aarhus Universitet Frans Ørsted Andersen.
Der har været afholdt talrige kurser, der skulle klæde de ansatte bedre på til den nye folkeskolereform. Men størstedelen har ifølge Frans Ørsted Andersen været på et mere teoretisk og overordnet plan. Derfor byder han kurserne fra True North velkommen.
»De tidligere kurser har handlet meget om læringsteori med reflektoriske tilgange. Men lærerne mangler redskaber til, hvad de gør, når de for eksempel skal ind i 4. klasse og have undervisningen til at køre, og det er min klare erfaring, at True North tilbyder nogle gode redskaber,« siger han.