København er stadig fyldt med politi

Der er fortsat et stort antal politibetjente i de københavnske gader oven på weekendens terroranslag. De skal skabe tryghed og samle de afgørende spor, der giver svaret på, hvad der drev den formodede gerningsmand til at gå til angreb.

Svært bevæbnet politi har siden lørdagens terrorangreb bevogtet blandt andet den jødiske Synagoge i Krystalgade i København på det sted, hvor Dan Uzan blev dræbt, da han stod vagt ved en jødisk konfirmation lørdag aften. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Der er fortsat flere spørgsmål end svar oven på weekendens terrorangreb i København, der ikke kun chokerede indbyggerne i hovedstaden, men også resten af landet. For hvad drev den formodede gerningsmand, 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein, til at tage to liv og såre fem politibetjente? Hvordan lykkedes det ham at undslippe politiet efter begge skudepisoder?

Ifølge Københavns Politi kræver det en stor indsats at besvare de mange spørgsmål. Derfor er der fortsat mange ekstra politibetjente i bybilledet tungt bevæbnet og med skudsikre veste. Det store antal betjente var en af årsagerne til, at ordensmagten hurtigt var i stand til at reagere på en anmeldelse om et mistænkeligt brev på kulturhuset Krudttønden tidligt tirsdag morgen, og efter knap et par timers undersøgelser kunne løfte afspærringen af området igen.

Politiet takker for hjælpen

I en pressemeddelelse adresserede Københavns Politi sent tirsdag eftermiddag de mange uniformer, der fortsat er tydelige rundt om i byen.

»Som følge af weekendens begivenheder er der stadig rigtig meget politi i København. Vi er naturligvis i tæt kontakt med PET (Politiets Efterretningstjeneste, red.) og Rigspolitiet om trusselsvurderingen og beredskabsniveauet, og vi justerer løbende indsatsen. For at sikre borgernes tryghed og de kommende arrangementer i byen har vi indtil videre besluttet at opretholde et meget højt politiberedskab,« meddelte chefpolitiinspektør ved Københavns Politi, Torben Mølgård Jensen.

Hverken Rigspolitiet, der koordinerer indsatsen for Københavns Politi, eller formanden for Politiforbundet, Claus Oxfeldt, vil afsløre, hvor mange ekstra betjente, der er hentet ind fra resten af landets politikredse. Men flere af kredsene, blandt andre Midt- og Vestsjællands, Vestegnens samt Nordsjællands Politi, bekræfter over for Berlingske, at de fortsat har mandskab i hovedstaden.

Også almindelige danskere har bidraget til at drive efterforskningen fremad. Københavns Politi vurderer, at ud af de tusindvis af henvendelser, man har fået fra borgere, har flere end 300 været brugbare oplysninger i forbindelse med attentatet.

»Borgernes oplysninger på 114 og deres bistand med at dele oplysninger og overvågningsbilleder på de sociale medier har været af væsentlig betydning for os i en meget vanskelig situation, hvor tid var en afgørende faktor,« sagde politidirektør ved Københavns Politi Thorkild Fogde i pressemeddelelsen, hvor han tilføjede:»Samtidig har det varmet os meget at mærke den sympati og opbakning, der er strømmet os og vores ansatte i møde fra alle sider. Både fra politisk hold, på de sociale medier, i breve og mails, med blomster og i politifolkenes daglige møder med befolkningen rundt omkring i byen.«

 

Politidirektøren kunne også fortælle, at de fem sårede betjente fra weekendens skyderier tirsdag blev udskrevet fra hospitalet, hvor de har været indlagt siden lørdag.

»Vi er glade for at kunne fortælle, at alle de fem sårede politifolk nu er udskrevet fra hospitalet. De har det efter omstændighederne godt, men er selvfølgelig påvirkede af hændelserne. Vores tanker går i dag til de efterladte til de to dræbte, som skal leve med det tragiske og meningsløse tab af deres kære,« lød det fra Thorkild Fogde.

Fængslede er vigtigt kort

Trods det ekstra mandskab og den påskønnede hjælp fra civile danskere er det endnu ikke lykkedes politiet at besvare spørgsmålet om, hvad Omar Abdel Hamid El-Hussein foretog sig, fra han forlod en adresse i Mjølnerparken lørdag eftermiddag, og til han igen blev set på en internetcafé på Nørrebro omkring klokken 22:00 lørdag aften. Derfor efterlyser politiet fortsat vidner, der kan komme med afgørende ledetråde til El-Husseins færden.

Meget tyder på, at den vigtigste brik i puslespillet indtil videre er to mænd på 19 og 22 år, hvoraf den ene har bopæl i Mjølnerparken.Københavns Politi arresterede og sigtede søndag de to mænd for at medvirke til drabet på den 55-årige filminstruktør Finn Nør­gaard og den jødiske dørmand Dan Uzan samt drabsforsøg mod i alt fem politibetjente. Desuden blev de unge mænd sigtet for at have hjulpet med både at skaffe Omar Abdel Hami El-Husseins våben og skille sig af med det igen, ligesom politiet pegede på, at de hjalp den 22-årige formodede gerningsmand med et gemmested. Retten i København har i første omgang valgt at varetægtsfængsle de sigtede i ti dage uden isolation.