Knyt sylten, Facebook

Foto: Søren Bidstrup

Lige som Søren Pind er jeg også ved at brække mig over, at Facebook som en anden omklamrende bekendt forsøger at lefle for mig med den ene klæbrige indbydelse og lovprisning af mig efter den anden. Intet under, at man får lyst til at hacke Facebooks algoritmer langt ind i helvede. Uanset om man er minister eller ej, så kender jeg ingen, som i INGEN, der bryder sig om den slags utidige indblanding i ens liv.

Dråben, der har fået uddannelsesminister Søen Pind til at forlade Facebook og hans 40.00 følgere, var en besked, der fortalte ham, at han kunne forbedre sit »omdømme«, hvis »du svarer hurtigt, når folk sender dig private beskeder«.

Mit omdømme er enten godt nok i forvejen eller står ikke til at redde. I hvert fald får jeg ikke den slags algoritme-genererede opfordringer om at handle hurtigt på vegne af mit gode navn og rygte.

Til gengæld får jeg hele tiden spytslikker-beskeder. Dem er jeg de sidste måneder begyndt at notere ned, fordi jeg bliver så tindrende provokeret af den påtagede charmeoffensiv fra forskellige medier og virksomheder. Beskederne vil jeg en dag bruge som bevisførelse i en retssag om overtrædelse af privatlivets fred, stalking eller brud på almen dannelse.

Facebook er nu et fællesskab med mere end 2 milliarder mennesker, og vi er så glade for, at du er en del af det, står der en mandag morgen.
Facebook er ikke bare glade. De er SÅ glade.

Senere:
Tak, fordi du er her, Jens!
Med udråbstegn, der understreger, hvor krampagtigt Facebook higer efter min opmærksomhed.

Som en slags algoritmernes curlingmor spørger Facebook mig også jævnligt, om jeg er forberedt på regnvejret, og min kalender på min smart phone skriver: Foreslået lokalitet. Super, når man er i lufthavnen, og man ikke ved, man er i lufthavnen.

Hvis det ikke er fremtiden, jeg skal belemres med via utidige beskeder om, så er det fortiden.

Jens. Vi interesserer os for dig og dine Facebook-minder. Vi tænkte, at du måske gerne ville se til dette opslag for fire år siden.

Nå, tænkte I det. Hvor ved I fra, at jeg ikke har brug for at glemme?

Dejligt du besøger os igen. Skal du have hjælp til at finde et godt tilbud?

Den var ikke fra en nyudklækket handicaphjælper, men fra en sofafabrikant. Og hvem er »Mikkel fra Mols-Linien« som afsender på endnu en besked? Måske en jeg engang på en overfart har ligget i ske med.

Facebooks algoritme er blevet kaldt for verdens mest magtfulde nyhedsredaktør. Magten og populariteten er åbenbart stegt dem så meget til hovedet, at de har glemt, at man kun i meget sjældne tilfælde tropper op til en fest, man ikke er inviteret til.

Jeg troede ikke, jeg skulle tage den slags tantede udtryk i min mund - men jeg vil ikke finde mig i den tone.