KL-formand: Strejkevarsel er intern kamp

KL-formand mener, at FOAs bebuede strejke er et signal til de andre faglige organisationer i overenskomstforhandlingerne om, at landets største forbund for offentligt ansatte vil have mere til deres egne faggrupper.

FOAs oprustning med udsendelsen af et strejkevarsel, der primært vil ramme ældreplejen, er i højere grad en intern kamp mellem de faglige organisationer end en kamp mod arbejdsgiverne.

Det mener formand for Kommunernes Landsforening og borgmester i Rudersdal Kommune, Erik Fabrin, V,

»Varslet om en storstrejke ser ud som en aktion imod arbejdsgiverne, men i stedet er det et klart signal til de andre faglige organisationer i overenskomstforhandlingerne om, at FOA bare ønsker en større del af kagen til sig selv til fordel for FOAs egne grupper,« siger Erik Fabrin. Ved trepartsaftalen blev der afsat 8,4 milliarder kr. ekstra som skulle udmøntes i konkrete tiltag, påpeger Erik Fabrin, og lige før jul blev regeringen og et stort flertal i folketinget enige om 1,7 milliarder kr. mere ved overenskomstforhandlingerne til foråret.

»Dermed er der sat en ramme nedover overenskomstforhandlingerne på fire procent, som de faglige organisationer så selv kan fordele,« siger Erik Fabrin.

Det er kampen for en bedre løn til de offentligt ansatte, der er baggrunden for, at landets største forbund på det offentlige område, FOA, har besluttet, at de vil udsende strejkevarsel for 23.000 ansatte. Det vil gå voldsomt udover de ældste borgere, hvis de offentligt ansatte og kommunerne ikke kan blive enige om en ny overenskomst.

»Men det er klart, at ingen af de ældre vil blive ramt på »liv og førlighed«,« siger FOA-formand Dennis Kristensen.

Arbejdsmarkedsforsker Jesper Due kalder det et »usædvanligt skridt«, at FOA allerede nu fortæller, hvor der skal strejkes i tilfælde af en konflikt: »De gør det for at erobre den politiske dagsorden ved at advare om, hvad konsekvenserne af en konflikt bliver, før vi står med konflikten,« siger han.

En konflikt vil tidligst kunne træde i kraft i begyndelsen af maj.