Kenyanske massakre-ofre mindes i Danmark

Torsdag blev de 148 ofre for al-Shabaabs massakre på Garissa University College i Kenya mindet i Danmark. Kenyas præsident, Uhuru Kenyatta, møder fortsat massiv kritik for sikkerhedsindsatsen under angrebet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En uge efter, at 148 personer mistede livet i terrorgruppen al-Shabaabs massakre på et universitet i byen Garissa nær grænsen til Somalia, bliver ofrene fortsat mindet verden over.

Herhjemme blev angrebet torsdag markeret med et minuts stilhed under en mindehøjtidelighed i København.

»Rigtig mange studerende døde, og rigtig mange medstuderende står tilbage med rædslen fra den forfærdelige hændelse samt savnet og sorgen over at miste venner og studiekammerater. Som studerende har vi også mistet medstuderende,« lød det i opslaget fra arrangørerne bag mindehøjtideligheden, hvor også Dansk Røde Kors præsident, Hanna Line Jakobsen, holdt tale.

»Vi vil vise Garissa University College, at vi støtter dem. Vi støtter retten til at kunne uddanne sig i fred og i sikkerhed,« stod der videre i opslaget fra arrangørerne.

I Kenya har flere været på gaden efter angrebet, og tirsdag var hovedstaden Nairobis gader fyldt med hundredvis af mennesker, som markerede solidaritet med ofrene og modstand mod angrebet.

Presset på Kenyas præsident, Uhuru Kenyatta, og regeringen er samtidig vokset den seneste uge. Borgere er ifølge nyhedsbureauet Reuters blandt andet vrede over, at Kenyas specialstyrker var mere end syv timer om at nå frem til universitetet. Samtidig kritiserer folk, at præsidenten dagen inden angrebet skældte England og Australien ud for at stamme landenes rejsevejledninger til Kenya og fraråde alle rejser til Kenyas grænse tæt på Somalia.

Kenyanske medier langer også ud efter både regeringen og sikkerhedsindsatsen under terrorangrebet. Flere kenyanske medier, som ifølge Reuters er ejet af præsidentens familie, er blevet mere kritiske over for præsidentens og regeringens bestræbelser på at stoppe fremtidige angreb. På en avisforside kritiseres Kenyatta for, at han ikke er mødtes med sørgende familier og pårørende.

Angrebet, der fandt sted tidligt om morgenen og stod på i flere timer torsdag 2. april, betegnes som det største angreb i Kenya i over ti år.