Julen bruges på computerspil

Computerspil er ikke kun for børn. Hundredetusindvis af danskere dyrker netspillet World of Warcraft, og spillet appellerer i høj grad til voksne. Berlingske er taget til spilleaften med en flok voksne mænd.

Thomas Blom i baggrunden har med spænding ventet på den nyeste udvidelse til det populære World of Warcraft-spil. Han har samlet vennerne til spilleweekend. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vindueskarmen er prydet med nisser og levende lys, og i køkkenet står der poser med hjemmebagte kanelsnegle, muffins, jødekager, pebernødder, konfekt og havrekugler. I stuen blandes julehyggen med en svag summen fra syv stationære computere. Alt er gjort klar til denne weekend, hvor syv voksne ikke skal lave andet end at spille World of Warcraft.

»Det handler i høj grad om det sociale. Vi skal hygge, snakke og spille sammen. Jeg har glædet mig til det her i flere måneder,« forklarer Thomas Blom, som er aftenens vært. Han har ligesom de fleste af sine gæster dyrket World of Warcraft som en fast hobby de sidste mange år.

»De fleste af os spiller sammen online et par gange om ugen, og vi snakker og skriver med hinanden over nettet. Men det er noget særligt at mødes på denne måde. Det er jo kvalitetstid med venner,« forklarer 29-årige Thomas, som i den virtuelle verden er en lille magisk gnom ved navn Teffeltop.

Anledningen til weekendens spillearrangement er det samme som har fået over hundrede butikker til at holde åbent mandag nat og fået folk til at vente i kø foran Fona og Blockbuster-butikker landet over. Den tredje og længe ventede udvidelse til spillet, som har 12 millioner brugere på verdensplan, er endelig kommet.

»Jeg har taget fri i to uger for at spille World of Warcraft,« forklarer Mikkel Fraulund, som netop er blevet færdig med sin bacheloropgave. To uger før tid, så han kunne lægge alt sin energi i spillet. Han skal med sin Paladin, en hellig ridder, sammen med de øvrige gæster slagte orker og nedlægge drager i hvad der for udenforstående ligner simpel leg, men for de deltagende er en styrkeprøve i teknik, udstyr og samarbejde.

»Det vigtigste er at stige i level, og så skal man have det rigtige udstyr. Ellers kan man ikke være med,« forklarer Thomas, som flyver rundt på en drage med sin hobit-lignende magiker. Han er ved at løse en opgave, så han kan få sig et par ordentlige bukser til sin rustning.«

Spillet bygger på at udvikle sin karakter med alverdens forskellige evner og udstyr. Man kan plukke urter, smede rustninger, lave smykker, blande drikke, finde mineraler, sy, fiske og grave knogler op. Man kan så meget, at kun de færreste kan nå det hele. Selv aftens mest dedikerede spiller, Mikkel, har kun oplevet en del af spillets falcetter. Og han har ellers spillet næsten 10.000 timer siden 2005. Det svarer til 4,5 time hver dag de sidste seks år.

Det uendelige spil

I stuen på Gyvelvej i Roskilde venter aftenens første fællesopgave: Et såkaldt Dungeon Raid. Her skal fem spillere bevæge sig sammen ind i en kæmpe grotte og nedlægge alverdens uhyrlige skabninger undervejs. Netop i disse Raids er samarbejdet altafgørende, for den mindste fejl kan resultere i et såkaldt wipe, hvor alle spillerne dør. Thomas Blom, som er raid-leader, sætter de andre ind i mødet med den sidste og sværeste »boss«:

»Velkommen til sidstebossen. Han laver noget, hvor han angriber en af os, og laver en 'pizza' inde under os. Her skal vi passe på ikke at havne midt i dem, for så går det stærkt.«

Gruppen bevæger sig ind til en gigantisk demon, som fylder det meste af Thomas' 22 tommer skærm. Thomas tager en dyb indånding, og så rykker han ind:

»Action! Power! Vi kører!«

Skærmen lyser op i et sandt fyrværkeri af farver, tal og informationer. Men hvad der ligner ragnerok, giver mening for Thomas, som konstant holder de andre opdaterede med situationen. En magiker har forvandlet en af bossens hjælpere til et får, og han skal helst ikke rammes, for så blander han sig i kampen: »Væk fra sheepet! Væk fra sheepet!« råber Michael.

»Så kommer der en faceless one. Den skal dø,« udbryder Emil, som er gruppens troldmand.

»Årh nej... Der kommer endnu en stor en... Nej, lad os bare nuke ham ned,« råber Thomas

Alle i gruppen retter deres sværd, knive, buer, troldmandstav og økser efter sidstebossen, som til sidst falder om, og får alle mændene til at hoppe i stolen. »Sådan!« »Yeah!« og »Nice!« lyder udbruddene. Første mission er løst, og forud venter en weekend med endnu flere udfordringer, snak, sjov og hygge.