Jordskælvet blandt alle tiders kraftigste i Danmark

Man skal muligvis helt tilbage til 1904, før Danmark sidst blev rystet så kraftigt af naturens kræfter som her til morgen.

Foto: Google Maps / USGS

Det var en ualmindelig sjælden begivenhed, der her til morgen satte sig dybt i kroppen på titusindvis af sjællændere og sydsvenskere.

Der går nemlig typisk et par år mellem rystelser så kraftige i vores egn af verden, at de overhovedet kan registreres af andet end instrumenter. Og man skal i hvert fald tilbage til 2004 - ja, måske i virkeligheden helt tilbage til 1904, før man kan tale om, at et jordskælv blev mærket så dramatisk, som tilfældet var her til morgen kl. 6.20.

I modsætning til dagens skælv havde jordskælvet 21. september 2004 sit epicenter mange hundrede kilometer fra Danmark, nemlig i den russiske enklave Kaliningrad. Her blev et skælv på hele 5,5 på richterskalaen udløst, hvilket var tilstrækkeligt til at få højhuse til at svaje og mennesker til at løbe panisk ud af deres boliger.

Men fra Kaliningrad spredte rystelserne sig gennem undergrunden til et enormt område.

På Flyvestation Aalborg næsten 700 km fra epicenteret mærkede en flyveleder således, at kontroltårnet svajede mærkbart. Men i Sverige gik det endnu mere rystende for sig. I Øresundsbyen Landskrona bare 25 km fra København evakuerede man samtlige 300 mennesker i byens rådhus af frygt for, at det skulle styrte sammen.

Jordskælvet blev også mærket af hundreder af mennesker på Sjælland, men når der udløses jordskælv i vores ellers normalt fredelige egn af kloden, så får svenskerne det typisk at mærke væsentligt tydeligere, end vi gør i Danmark.

Det skyldes, at Sverige i modsætning til Danmark står næsten direkte på klippegrund, hvilket overfører svingningerne i Jorden væsentligt mere direkte til overfladen. I Danmark er der ofte flere kilometer ned til grundfjeldet, hvorfor det mellemliggende jordlag kan optage en stor del af svingningerne.

I 1985 blev et jordskælv på 4,7 richter - altså af omtrent samme størrelse som morgenens skælv - udløst i Kattegat mellem Anholt og Kullen i Skåne. Men der er intet, der tyder på, at den rystelse blev mærket af lige så mange mennesker, som dagens skælv, der jo havde epicenter i Sydsverige.

Vi skal derfor formentlig tilbage til 1904, før vi støder på et lige så mærkbart jordskælv som dagens chok. Det havde epicenter helt oppe i Oslofjorden, var på ca. 5,0 richter og blev mærket over det halve Danmark, Vestsverige og Sydnorge.

Hvordan oplevede du skælvet?

Berlingske forbeholder sig ret til, men er ikke forpligtet til, at redigere eller fjerne kommentarer fra debatter, der er: - i strid med gældende lovgivning - racistiske eller injurierende - skrevet i en grov tone - udleverer personlige oplysninger Ved at debattere accepterer du, at Berlingske Tidende herefter frit og fremover kan offentliggøre dit indhold i Berlingske Tidende, på www.berlingske.dk eller andre platforme og medier, som drives af Det Berlingske Officin. Med venlig hilsen Berlingske Tidendes netredaktion