Jordens ressourcer for 2018 er brugte: Det kan du selv gøre for at spare på dem

I dag har vi brugt samtlige af de ressourcer, som kloden selv kan nå at gendanne for 2018. Resten af året bliver et overforbrug. Selvom den enkelte ikke kan redde planeten, findes der alligevel gode råd til, hvad du kan gøre.

Earth Overshoot Day er navnet på dagen, hvor jordklodens bæredygtige naturressourcer er brugte. I 2018 falder den d. 1. august. Fold sammen
Læs mere
Foto: WITT / SIPA

Når du for resten af 2018 vil købe ind til middag, købe en ny frakke eller tage flyet på en weekendtur, overforbruger du af klodens ressourcer.

I dag er nemlig dagen, hvor de bæredygtige ressourcer, vi har for et år, er opbrugt. Dagen hedder Earth Overshoot Day, og vi skal tilbage til 1970 for at finde et år, hvor ressourceregnskabet gik op.

Ifølge Jens Hesselbjerg, som er klimaprofessor ved Niels Bohr Institutet under Københavns Universitet, er det ikke den enkelte borger, der er skyld i de accellerende klimaforandringer, men der findes alligevel en række ting, man kan tænke på, hvis man gerne vil holde sit klimaregnskab i nogenlunde balance.

 • Pas på dit forbrug: giv dine ting længere levetid ved at reparare dem.

  »Dengang jeg var dreng, reparerede man ting, når de gik i stykker. I dag køber man en ny iPhone, når den, man har, går i stykker, og det samme gælder for ens bil og computer,« siger Jens Hesselbjerg.

  Men få af os forstår hvor meget råstofudvikling, der ligger bag produktionen af en ny computer eller smartphone. Derudover bygger Apple og Facebook datacentre i Viborg og Odense, som også trækker en masse energi, ligesom udviklingen af apps i Silicon Valley gør.

  »Vi begriber ikke, hvad ressourceaftrykket er for vores lille, bitte smartphone.«

 • Start i det små med affaldssortering.
  Sidste år fik mange københavnere en lille grøn spand fra kommunen. Den skulle bruges til bioaffald, og ved at benytte den, kan du faktisk afhjælpe din klimabelastning lidt.

  »Klimaforandringerne kan føles uoverskueligt for den enkelte, men man kan forsøge at  blive bevidst om, hvad man gør og starte i det små – for eksempel med affaldssortering,« siger han.

 • Tag på cykelferie i stedet for at flyve til et andet kontinent.

  Hver gang vi tager flyet eller kører en tur i bilen, udleder vi CO2, og ifølge Jens Hesselbjerg kan vi overveje, hvor meget af den transport, vi virkelig har brug for.

  »Man kan sætte det lidt på spidsen og sige, at en cykelferie i Danmark er bedre end at flyve til Thailand med familien,« siger Jens Hesselbjerg.

  Vi bør kigge på, om vi har behov for al den transport og overveje, hvilket aftryk en thailandstur i virkeligheden sætter på kloden. Når vi ankommer, vil vi gerne ligge på en hvid sandstrand i et naturressort, men hvad har bygningen af ressortet gjort for det lokale miljø?

  »Alt, hvad vi foretager os, har aftryk på miljøet. Ikke nødvendigvis der, hvor vi tror, men ofte forgrenet længere ud,« siger Jems Hesselbjerg.

 • Den enkelte kan ikke løse verdens problemer alene.

  Alt det, den enkelte kan gøre, er desværre peanuts i det store regnskab. Det er den politiske vilje til at indrette et klimavenligt samfund, som skal gøre den helt store forskel. Måden, som vores smartphones og biler bliver produceret på, skal gøres mere bæredygtigt, og der er det begrænset, hvad en gennemsnitlig dansker kan gøre.

  Her er det de store virksomheder og producenter, som har muligheden for at lave reele ændringer og tage ansvar.

  »Vi er ikke de virkelige syndere. Det enkelte menneske kan ikke løse verdens problemer,« siger Jens Hesselbjerg.