Jobbet bestemmer, om du skal vaccineres

300.000 nøglepersoner, der er afgørende for, at samfundet kan køre rundt, vil blive tilbudt den sparsomme H1N1 vaccine. Arbejdsgruppe beslutter i denne uge, hvem det bliver.

Foto: Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ca. 300.000 nøglepersoner i det danske samfund vil være blandt dem, der skal tilbydes vaccine mod influenza H1N1, når de første doser ligger klar til brug, formentlig i begyndelsen af november. Det kan være togførere, flypersonale, politi, medarbejdere i energiforsyningen, folk med forstand på mobil- og internet og mange andre, der skal være med til at holde hjulene i gang, når resten af befolkningen i worst case-scenariet bukker under for den verdensomspændende epidemi.

Præcis hvilke nøglepersoner der bliver tale om, skal medlemmerne af den midlertidige rådgivningsgruppe om H1N1, der holdt sit første møde i går, nu afklare.

Gruppen består bl.a. af Danske Regioner, KL, Lægemiddelstyrelsen, Statens Serum Institut, Rigspolitiet, Beredskabsstyrelsen, IT- og Telestyrelsen, Transportministeriet og Udenrigsministeriet. Planen for indsatsen mod H1N1 ventes klar i starten af september.

»Det er vigtigt at få defineret antallet af nøglepersoner på de respektive områder for at få overblik over, hvor mange mennesker vi får behov for at vaccinere,« siger overlæge Else Smith fra Sundhedsstyrelsens Center for Forebyggelse.

De får først
Danmark har købt i alt 3,1 mio. doser vaccine, som rækker til 1,55 mio. mennesker. De skal fordeles mellem tre overordnede grupper:

For det første de særlige risikogrupper – mennesker med f.eks. kroniske hjerte- og lungesygdomme, diabetes, nedsat immunforsvar eller svær overvægt samt muligvis også gravide, i alt ca. 750.000 personer.

Dernæst sundheds- og plejepersonale, som passer svært syge patienter, personale, som er udsat for massiv smitte, f.eks. fordi de passer influenza-patienter, samt personale på intensivafdelinger og skadestuer. I alt mellem 300.000 og 380.000 mennesker.

Endelig ca. 300.000 nøglepersoner inden for en lang række sektorer.

Omkring 1. oktober ventes den første sending vacciner at ankomme til Statens Serum Institut. Vaccinen kommer i store pakninger, som skal pakkes om og fordeles til de praktiserende læger og andre, der skal stå for selve vaccinationen. Det er endnu ikke afgjort, hvem det bliver, men det kan ifølge Else Smith ske både hos egen læge, i vaccinationscentre, på større arbejdspladser, eller det kan udbydes som en særlig opgave. De første vaccinationer ventes gennemført omkring 1. november.

Hun forventer, at leverancerne kommer med ca. 120.000 doser, måske op til 200.000 doser pr. uge, og at de sidste vacciner muligvis først bliver leveret efter nytår. Derfor skal det prioriteres, hvem der skal først i køen:

»Fra Sundhedsstyrelsen vil vi foreslå, at det bliver risikogrupperne, der får vaccinen først – altså de mennesker, for hvem det handler om at redde liv. De bør komme forud for de raske, som bare skal vaccineres for at fortsætte med at kunne gå på arbejde,« siger Else Smith. »Samtidig skal vi selvfølglig vaccinere det nødvendige sundhedspersonale. Vi er meget opmærksomme på WHOs anbefalinger om at kunne fastholde vores sundhedspersonale.«

Vask hænder!!!
Sundhedsstyrelsen regner med, at mellem 25 og 30 procent af befolkningen vil blive smittet med H1N1. Til sammenligning bliver 10-15 procent smittet under en normal influenza-epidemi.

Men også de 3,5 mio. danskere, der ikke får tilbudt vaccine, kan gøre noget for at undgå smitte:

Først og fremmest øget håndhygiejne – vask hænder meget oftere end normalt.

Hvis du skal hoste, så gør det i ærmet, ikke i hånden.

Undgå at opsøge folk, der er syge.

Hvis du selv bliver syg, så bliv hjemme. Forløbet af denne influenza er mildt for de fleste og er overstået efter et par dage i sengen. Føler du dig ekstra sløj, så ring til lægen.