Staten holder på vaccinen

Virksomhederne og de 70 procent af danskerne, som ikke får tilbudt vaccine, kan ikke købe det selv. Vaccinationsfirma og Dansk Industri undrer sig.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bekymrede danskere og virksomheder, der vil sikre sig mod mandefald, er afskåret fra at købe vaccine af private firmaer. Staten har sat sig på al vaccinen og bestemmer, hvem der skal have den tilbudt.

I modsætning til andre vacciner bliver vaccinen mod den pandemiske influenzavirus H1N1 ikke kommercielt tilgængelig. Og det vækker undren i firmaet Danske Lægers Vaccinationsservice, der sælger vacciner til for eksempel virksomheder.

»Vi har ikke noget at indvende imod den sundhedsfaglige prioritering, Sundhedsstyrelsen har foretaget. Men den omfatter jo kun 28 procent af befolkningen. Og prioriteringen burde ikke stå i vejen for, at bekymrede blandt de sidste 72 procent eller virksomhederne selv kunne købe vaccinen,« siger bestyrelsesformand for Danske Lægers Vaccinationsservice, Karsten Østergaard.

»Vi får hver eneste dag henvendelser fra virksomheder og privatpersoner, der vil forhøre sig om muligheden for at købe vaccine. Men som situationen er lige nu, har vi ikke noget at sælge. Sundhedsstyrelsen har kun købt vacciner til de behov, styrelsen har prioriteret. Der er ikke noget ekstra til kommercielt brug, som det ellers gælder for de sæsonbetingede influenzavacciner og eksempelvis vaccinen mod livmoderhalskræft.«

I Dansk Industri kommer det bag på konsulent Christine Jøker Nielsen, at virksomhederne ikke kan købe vacciner til de ansatte.

»Ved de normale sæsonbetingede influenzaer kan virksomhederne købe vacciner hos vaccinationsfirmaer. Og det ville klart være ønskeligt, om virksomhederne kunne gøre det samme, når det gælder den epidemi, der aktuelt kan ramme os. Vi er for tiden i gang med at vejlede virksomhederne om, hvordan de kan lave beredskabsplaner for en eventuel influenzaepidemi, og i den sammenhæng hører vaccination af personalet hjemme,« siger Christine Nissen.

Forebyggelseschef i Sundhedsstyrelsen Else Smith bekræfter, at vaccinen ikke vil kunne købes af private og virksomheder:

»Denne vaccine kan ikke sammenligneds med andre kendte vacciner som f.eks. den mod sæsoninfluenza. Der er tale om en ekstraordinær situation, hvor der skal produceres enorme mægnder vaccine til hele verdens befolkning. Derfor er vi nødt til at prioritere de mest udsatte grupper,« siger Else Smith, der koordinerer den danske indsats mod H1N1.

»Mig bekendt er der 15-20 producenter i verden, der fremstiller influenza-vaccine, og de store producenter har aftaler med lande. Den produktionskapacitet, der er i verden lige nu, når det gælder H1N1, rækker ikke til mere end landeaftalerne. Og den bliver næppe stor nok til, at andre også kan købe, før til næste år.«

Else Smith understreger desuden, at H1N1-vaccinen stiller krav til effektiv organisering: »Vi får den leveret i store pakninger, der består af pulver og væske, som skal blandes – og når først de er blandet, er holdbarheden ikke ret lang.«