»Jeg mener stadig, at Helle Thornings mand er skattepligtig i Danmark«

Den aarhusianske skatte­advokat Tommy V. Christiansen afviser alle beskyldninger om, at han skulle være centrum i en sammensværgelse omkring Stephen Kinnock og Helle Thorning-Schmidts skattesag. Han mener dog fortsat, at Kinnock var skattepligtig i Danmark.

Advokat Tommy V. Christiansen anvendte en del af gårsdagen på at afvise, at påstande i det anonyme brev om detaljer i skattesagen skulle være sande og handle om hans advokatkontor. Arkivfoto: Kim A. Kiholm Fold sammen
Læs mere

Advokat Tommy V. Christiansen er den type, der på en eller anden måde altid ender i orkanens øje.

I 1994 fik han ministertaburetten til at vakle under daværende skatteminister Ole Stavad (S), da han kaldte skattevæsenets håndtering af sagen om Himmerlandsbanken »på kant med loven«. Siden var han med til at påpege mandatsvig og groft bedrageri i Tvind-sagen, og senest har han spillet en rolle i Stephen Kinnock og Helle Thornings skattesag, som en markant kommentator, der utvetydigt kendte Kinnock skattepligtig. Siden kom det frem, at Tommy V. Christiansen havde været mangeårigt medlem af Venstre, hvilket skabte tvivl om, hvorvidt han udtalte sig som ekspert eller som Thornings politiske modstander.

I går kom Tommy V. Christiansen så i mediernes søgelys igen, da Berlingske kunne afsløre, at den anonyme brevskriver i skattesagen hævder, at være advokatsekretær på et unavngivent stort advokatkontor i provinsen og at have dokumentation, som viser en sammensværgelse mellem advokatkontoret, Venstre, Skatteministeriet og BT.

En beskrivelse, som nærmest kun kan passe på Tommy V. Christiansen, der brugte det meste af dagen i går på at afvise, at påstandene i det anonyme brev skulle være sande og handle om hans advokatkontor:

»Det ligger i sagens natur, at sagen igen havner på mit bord. Jeg havde en markant holdning til sagen, og det blev der lagt mærke til. Jeg var ham, der i starten var med til at afdække sagen og kritiserede Skats afgørelse. Nu påstår en anonym brevskriver at være ansat i et advokatfirma i provinsen. Det er nærliggende, at det er mit firma, der sigtes efter,« siger Tommy V. Christiansen.

Bestillingsarbejde

Helt i centrum af beskyldningerne mod Tommy V. Christiansen står et notat, som tidligere har været i fokus i skattesagen. Notatet findes i flere eksemplarer under overskriften »Stephen Kinnock og spørgsmålet om beskatning i Danmark«. I notatet listes en række grunde op til, at Kinnock er skattepligtig i Danmark med henvisning til skatteafgørelser og ægteparrets udtalelser til pressen. Det er det notat, som den anonyme brevskriver hævder blev fabrikeret på »et advokatkontor i provinsen« på bestilling fra Venstre, og som siden havnede på dagbladet BT.

Omvendt forklarer BT, at det er et notat, som er udarbejdet på avisen af redaktionschef Simon Andersen i forbindelse med avisens research til artiklerne om Thorning-parrets skatteforhold. Notatet blev vedlagt, da BT indstillede sig selv til Cavling-prisen og findes fortsat offentligt på nettet.

»Det ville jeg kunne huske«

Tommy V. Christiansen vil ikke afvise, at nogle af hans udtalelser eller skriftligt materiale sendt fra ham, er havnet i det såkaldte BT-notat, der bliver henvist til i brevet fra den anonyme brevskriver.

»Ja, noget i notatet kunne godt stamme fra mig. Det sker også, at politikere ringer til mig for at få en ren teknisk vurdering af en sag. Men der er ingen ledende Venstre-politikere fra Christiansborg, der har kontaktet mig i Thornings skattesag, sådan som det bliver hævdet i brevet. Det ville jeg kunne huske.«

Hvad med Simon Andersen fra BT?

»Der ringer mange journalister. Man kan sagtens forestille sig det, men jeg ved det ikke. For jeg fører ikke regnskab over den tid, jeg bruger som ekspert. Der kan godt være passager, jeg har fremsendt. Men jeg har ikke lavet notatet eller skrevet konklusionen.«

Advokat Tommy V. Christiansen har alle dage gået sine egne veje. Oprindeligt var han musiker og spillede trommer i det nordjyske band Firebirds. Siden trak universitetsbyen Aarhus, hvor han på en og samme tid indskrev sig på Handelshøjskolen som cand.merc.-studerende og cand.jur.-studiet. Få år senere stod han med to universitetsgrader, der åbnede døre i hver sin retning. For han klarede sig godt. Det blev advokatstanden, der vandt over revisionsverdenen. Som 33-årig blev han tilbudt partnerskab hos det velansete advokatfirma Kromann Reumert. Det takkede han nej til og startede i stedet en enmandsvirksomhed, der i dag er vokset til 150 ansatte, og som især er kendt for skattesager og for at være advokatkontor for advokat Michael Juul Eriksen, der har forsvaret en lang række af landets toneangivende rockere.

Uden politisk tæft

En overgang for cirka to valgrunder siden flirtede Tommy V. Christiansen med tanken om at blive folketingspolitiker for Venstre. Den tanke droppede han og siger nu til Berlingske, at han ikke besidder »politisk tæft«, og at han jo også har en advokatforretning at tage hensyn til. Medlemskabet af det liberale parti kvittede han tilbage i 2011 i forbindelse med, at der blev sået tvivl om hans habilitet som ekspert i Thornings skattesag.

Men selv om Tommy V. Christiansen skal afvise enhver indblanding i skattesagen, kan han alligevel ikke helt uopfordret dy sig for at lufte sin egen analyse af den højt profilerede skattesag, der som bekendt endte med, at Kinnock ikke var skattepligtig i Danmark:

»Jeg mener stadig, at Helle Thornings mand er skattepligtig i Danmark.«

MELD DIG TIL BERLINGSKES NYHEDSBREVE HER