Iran og Irak overvejer visumforbud mod amerikanere

Mens dele af Mellemøsten fordømmer Donald Trumps dekret og lover gengældelse, viser nogle vestlige ledere mere forståelse for den amerikanske præsidents beslutning.

Ankomsthallen i San Franciscos internationale lufthavn var i weekenden fyldt med demonstrerende imod Donald Trumps dekret. Foto: Peter Dasilva/EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er De virkelig sikker på, at De ønsker at forlade USA?« Sådan spurgte en af medarbejderne i Dulles lufthavn i Washington, da den syriske menneskerettighedsaktivist Fadi Hallisso stod klar ved gaten og ventede på flyet til Libanon. Fadi er flygtet fra krigen i Syrien og bor til daglig i Beirut.

»Jeg er taknemmelig for medfølelsen. Men jeg er også vred og ydmyget. Jeg er nu i kategorien potentielle terrorister og kan ikke rejse tilbage til USA,« skriver han til Berlingske via Messenger.

Som syrisk statsborger er han en af de personer, der er omfattet af præsident Trumps dekret, hvor syv muslimske landes statsborgere nægtes adgang til USA i mindst 90 dage. Det amerikanske dekret har medført skarpe officielle reaktioner fra nogle af de berørte lande. Mandag stemte et flertal i det irakiske parlament for at »gengælde« den amerikanske beslutning.

»Afstemningen er en opfordring til regeringen om at tage til genmæle over for USA. Vi håber, at USA vil genoverveje beslutningen,« siger det irakiske parlamentsmedlem Sadiq al-Laban til The Daily Star.

Ifølge dagbladet opfordrer den irakiske mobiliseringshær – de såkaldte shiamilitser – til at indføre indrejseforbud mod amerikanske statsborgere til Irak. I øjeblikket kæmper amerikanske og irakiske soldater side om side i krigen mod Islamisk Stat i Irak.

Fra nabolandet Iran lyder der også kritik. Irans udenrigsminister, Javad Zarif, var blandt regionens første politikere til at reagere på det amerikanske dekret.

»Kollektiv diskrimination hjælper rekruttering til terror,« skrev Zarif lørdag på Twitter.

Ifølge TV-stationen al-Jazeera vil Iran gengælde det amerikanske dekret med indrejseforbud mod amerikanske statsborgere. Men de amerikanere, der allerede har fået visum til Iran, kan stadig rejse til landet

Fra Saudi-Arabien og Egypten, som ikke er på listen over de syv lande, har der endnu ikke lydt officielle meldinger i forbindelse med det amerikanske dekret. Både Saudi-Arabien og Egypten har interesse i at forbedre forholdet til USA. Donald Trump talte for nylig i telefon med den saudiske kong Salman, og Trump kaldte i september den egyptiske præsident Abdelfatah al-Sisi for en »fantastisk fyr«

I Israel har premierminister Benjamin Netanyahu, ifølge israelske medier, beordret sine ministre til ikke at kommentere det amerikanske dekret. I Israel frygter man, at israelske statsborgere, der oprindeligt er født i et af de syv lande på listen, også vil blive forment adgang til USA.

Reaktionerne fra nogle vestlige politikere, er markant anderledes end de fleste mellemøstlige. Tjekkiets præsident, Milos Zeman, har således givet fuld opbakning til det amerikanske initiativ.

»Præsident (Donald) Trump bekymrer sig om sine borgeres sikkerhed. Præcis modsat de europæiske eliter,« skriver en talsmand for den tjekkiske statschef på Twitter.

I Australien udtrykker finansminister og tidligere immigrationsminister Scott Morrison solidaritet med den amerikanske regering. Morrison havde i 2013 ansvaret for at implementere den såkaldte »Operation Sovereign Borders«, der blandt andet omfatter en blokade mod bådflygtninge.

»Jeg kan huske, hvordan folk protesterede, da vi indførte vores grænsepolitik. Dengang sagde jeg, at vi blot gjorde, hvad vi havde lovet. Og tænk en gang, nu har vi fået de resultater, som jeg sagde, at vi ville få,« siger Morrison til en australsk radiostation.

Lederen af det hollandske Frihedsparti, Geert Wilders, spørger sarkastisk på Twitter, hvorfor ingen »politiske korrekte demonstranter« protesterer mod de mange arabiske lande, som har indrejseforbud mod israelere. Og Marine Le Pen fra franske Front National mener – uden at tage direkte stilling til indrejseforbuddet – at Trump er inspireret af hende.