Indkøbsgigant afviser kendskab til bestikkelse

Statens og Kommunernes Indkøbsservice afviser at kende til bestikkelse, efter en række kontroller viser, at millioner af kroner kan være forsvundet ved offentlige IT-indkøb.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den indkøbsservice, som staten og kommunerne kan bruge, når de skal købe eksempelvis IT-udstyr, afviser at have kendskab til bestikkelse.

Det sker, efter tv2.dk søndag berettede, at kontroller foretaget af Staten og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) viser, at millioner af kroner kan være forsvundet i forbindelse med offentlige IT-indkøb.

SKIs aftaler er blevet nævnt i forbindelse med, at politiet er gået ind i en sag om mulig bestikkelse mellem Region Sjælland, Rigspolitiet og to IT-firmaer i forbindelse med køb af IT-udstyr.

Men administrerende direktør i SKI, Signe Lynggaard Madsen, afviser at have kendskab til nogen former for bestikkelse.

»Lad mig slå fast, SKI kender kun til sagerne fra medierne, og vi er ikke vidende om, hvorvidt de påståede bestikkelser skulle være sket på vores rammeaftaler. Skulle det være sket på vores aftaler, er det uden vores vidende,« siger hun i en skriftlig kommentar til Berlingske Nyhedsbureau.

»Vores løbende stikprøvekontroller viser, at der på flere af vores aftaler er forskel på, hvad det offentlige har købt ind for, og hvad leverandøren har indberettet til os,« sagde Signe Lynggaard Madsen søndag eftermiddag til tv2.dk.

SKI laver såkaldte rammeaftaler med leverandører, som kommuner så kan vælge at tilslutte sig. Det kunne være inden for IT-udstyr eller kontorartikler. I alt havde SKIs rammeaftaler en omsætning på 2,9 milliarder i første halvår af 2014.

Ifølge tv2.dk har SKI sendt et brev til alle de IT-leverandører, der tilsammen har en årlig omsætning på rammeaftalerne på mellem to og tre millioner kroner. Det sker for at sikre, at leverandørerne, hver gang en aftale er indgået, husker at betale de omkring 1,5 procent af aftalens værdi til SKI, som de skal.

IT-kontrakterne er kommet i søgelyset, efter at politiet har sigtet 13 personer og varetægtsfængslet seks i den omfattende bestikkelsessag. Lørdag stod Morten Felding, administrerende direktør i Atea, der er den ene af to virksomheder i politiets søgelys, frem og fortalte, at han var sigtet i sagen.