Indisk guru førte kirkeminister ind i kristendommen

Den omstridte indiske guru Sai Baba inspirerede kirkeminister Manu Sareen til at blive kristen.

Manu Sareen og Sai Baba Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Manu Sareen (R) er en mildest talt utraditionel kirkeminister i forhold til Birthe Rønn Hornbech (V), Per Stig Møller (K) og hans andre solidt kirkeligt forankrede forgængere.
Manu Sareen, som er opvokset i en hindu-familie, blev sporet ind på kristendommen af den omstridte og nu afdøde indiske guru Sai Baba. I 2001 fortalte Manu Sareen i et interview i Berlingske, at han »var ført over i kristendommen af min kristne guru Sai Baba.«

Men guruen blev i blandt andet en DR-dokumentar fra 2002 anklaget for både pædofili og for at udøve »fup-mirakler«. Han blev dog aldrig retsforfulgt eller dømt for anklagerne.

Sai Baba blev af mange tilhængere anset for at være en Kristus-skikkelse, som kunne levere mirakuløse helbredelser af kritisk syge mennesker, og et af omdrejningspunkterne i hans budskaber var, at der kun var én religion - kærlighedens. I dag forklarer Manu Sareen, at han ikke kan huske udtalelsen fra 2001, og at han ikke ønsker at uddybe den. Han fortæller dog, at han mødte Sai Baba under et besøg i Indien omkring 1990, da han med et filmhold var på researchtur i landet med henblik på at lave en film om guruen.

Guru fængede Sareen

»På det tidspunkt var jeg ikke meldt ind i folkekirken, og Sai Baba fortalte meget smukt om, at alle religioner er lige. Det var noget af det, der gav mig modet til at søge videre rent åndeligt. Det var rigtig spændende og fængede virkelig hos mig,« siger Manu Sareen.

Samtidig forklarer han, at han aldrig har været medlem af Sai Baba-bevægelsen.

Ifølge Søren Krarup, præst og netop afgået folketingsmedlem for DF, understreger forholdet til Sai Baba, at Manu Sareen er blevet kirkeminister på et spinkelt grundlag.

»Manu Sareens forudsætninger for at være minister for den danske folkekirke er mildest talt få - eller rettere ikke-eksisterende. Jeg synes, det er til grin, at Manu Sareen er blevet kirkeminister. Jeg kan kun se det som udtryk for regeringens foragt for folkekirken.«

Manu Sareens forgængere ønsker derimod ikke at forholde sig til den nye kirkeministers inspirationskilder.

»Herrens veje er uransagelige, og vejen til herren er mangfoldig. Så hvordan Manu Sareen er kommet frem, vil jeg ikke kommentere. Folk har jo forskellige livshistorier,« siger de Konservatives kirkeordfører og tidligere kirkeminister Per Stig Møller, mens det for Birthe Rønn Hornbech »er mig inderligt imod at blande mig i, hvad andre mennesker tror.«

»Hvis Manu Sareen vil diskutere sin tro med mig, kan han gøre det i fortrolighed. Det er en personlig sag,« siger hun.

Thomas Bjerg Mikkelsen, generalsekretær i Indre Mission, mener, at »Manu Sareen har været et åndeligt søgende menneske - hans vej ind i kristendommen er knap så vigtig.«

»Men der er al mulig grund til at lægge afstand til Sai Baba. I lyset af de meget alvorlige og ikke tilstrækkeligt tilbageviste anklager om blandt andet misbrug af børn var det pinligt, hvordan Sai Baba blev hyldet, da han døde for nylig,« siger han.