»Hvis man kan se et menneske, som ikke er i stand til at tage vare på sig selv, så kan man godt regne ud, at personen ikke er interesseret i at have sex«

Det er aldrig din skyld, hvis du bliver voldtaget. Sådan lyder sloganet for demonstrationer mod voldtægt på torsdag i Danmarks tre største byer. Initiativtagerne kræver retfærdighed for voldtægtsofre efter en sag om frikendelse af tre mænd anklaget for gruppevoldtægt.

Foto: Uffe Weng. ARKIVFOTO.
Læs mere
Fold sammen

Efter byretten i Roskilde i torsdags frikendte tre unge mænd fra anklager om gruppevoldtægt af en 17-årig pige, har gruppen ”Aldrig din skyld” arrangeret tre demonstrationer i henholdsvis København, Aarhus og Odense.

Der er ind til videre over 5.000 tilmeldte på landsplan til facebookbegivenhederne, hvoraf de 3.300 har meldt sig til demonstrationen i København, der finder sted kl. 17:00 på Nytorv.

En af initiativtagerne til demonstrationen er den 35-årige sociolog Marianne Rosenkvist. Hun mener, at dommen fra Roskilde vidner om, at voldtægt ikke bliver taget alvorligt i det danske samfund og retssystem.

»Vi gør det her, fordi vi vil sætte fokus på den manglende retfærdighed, der er for voldtægtsofre. Mange er forargede over loven og over det juridiske system, og det vil vi gerne sætte fokus på,« siger hun.

Der har i de seneste år været flere sager om potentielle gruppevoldtægter, hvor de anklagede er blevet frikendt. I tilfældet med sagen fra Roskilde Byret var der tvivl om, hvorvidt pigen var i stand til at sige fra.

Forsvaret lød på, at hun led af sukkersyge og bl.a. derfor ikke var ved fuld bevidsthed på grund af alkoholindtag. Men en enig domsmandsret mente ikke, at det var bevist, at den 17-årige ikke havde været i stand til at sige nej til de tre drenge, der havde forskellige former for sex og samleje med pigen bag et festlokale i Herfølge.

I sagen i Roskilde blev det ikke godtgjort, at pigen sagde gjorde modstand. Er det ikke svært at dømme tre mænd for voldtægt, hvor der ikke har været sagt nej?

»Nej, det handler om, hvornår man er i god tro. Som menneske i det her samfund har man et ansvar for at opføre sig ordentligt. I nogle lande bruger man det her begreb affirmative consent, hvormed man skal sige aktivt til. Hvis man ikke er i stand til hverken at sige ja eller nej, så er det stadig en voldtægt,« siger Marianne Rosenkvist.

Men i retten skal man jo løfte en bevisbyrde og bevise andres skyld. Det er et grundprincip. Ender man ikke med at gøre op med det grundprincip?

»Nej. Der er masser af steder, hvor man bliver bedt om at tænke sig om, hvor man bliver bedt om at bruge sin sunde fornuft. Og hvis man kan se et menneske, som ikke er i stand til at tage vare på sig selv, så kan man godt regne ud, at personen ikke er interesseret i at have sex. Man har også ansvar for at hjælpe en person, der er faldet om. Et barn, der er blevet væk. Det skal man hjælpe,« siger hun og nævner eksempler, hun mener, understøtter sin pointe:

»Man går heller ikke hen til en person, som er halvt bevidstløs, og slår vedkommende og siger, at man troede, at personen gerne ville have det. I England bruger de det her eksempel med, at man heller ikke brygger en kop varm te og hælder ned i halsen på folk, der er halvt bevidstløse, og siger: Jamen, de sagde jo ikke nej til dejlig varm te. Der er noget, der hedder sund fornuft.«