Hver femte pige har følt sig presset til sex

I en undersøgelse blandt unge i Odense svarer hver femte pige, at hun har følt sig presset til sex. Hos Sex & Samfund oplever man opkald fra unge i hele landet, der har samme oplevelse.

MODELFOTO: Jeppe Carlsen Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Carlsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man skal kun have sex, hvis man har lyst, men en del unge føler sig presset til det.

I en stor undersøgelse blandt 2.500 unge i Odense svarer hver femte pige, at hun har følt sig presset til sex, mens det samme gør sig gældende for omkring hver 17. dreng. Hos Sex & Samfunds telefoniske rådgivning Sexlinien for Unge får man også opkald fra unge rundt om i landet, der har følt sig presset til sex.

»Jeg kan godt genkende det. Vi får spørgsmål fra både piger og drenge, der har følt sig presset til sex,« siger projektleder i Sex & Samfund Jeppe Hald.

Han kan dog ikke genkende, at andelen af unge, der har følt sig presset til sex, skulle være så høj.

Børn- og Ungerådmand i Odense, Susanne Crawley Larsen (R), siger til DR Fyn, at undersøgelsen bekymrer hende.

»Vi kan ikke forbyde de unge at have sex, men vi kan gøre mere ud af vores seksualundervisning,« siger hun til DR.

Hos Sex & Samfund mener man også, der er et stort behov for at styrke indsatsen i forhold til seksualundervisning, hvis undersøgelsens tal er retvisende.

»Seksualundervisningen kan bidrage til, at de unge får gode redskaber til at sige til og fra og tage ansvar for hinanden. De kan komme i dialog med hinanden på tværs af køn om, hvordan man mærker sine egne og andres grænser, hvad der er en god seksuel relation, og hvad der skal til for, at man føler sig tryg i en seksuel relation,« siger pædagogisk fagmedarbejder i Sex & Samfund, Lone Smidt.

Hun tilføjer også, at det er vigtigt at tale om, hvordan man påvirkes af de normer og fortællinger om sex, man møder i medierne.

I undersøgelsen blandt de 2.500 unge fremgår det ikke, om de unge, der har følt sig presset, også er gået med til at have sex mod deres vilje. Det fremgår heller ikke, hvordan de unge er blevet spurgt i undersøgelsen.

Jeppe Halds råd til de unge, der føler sig presset til sex, er at snakke med nogen om det.

»Hvis du føler dig presset til at have sex, er det en rigtig god idé at snakke med nogen og finde ud af, hvad din egen lyst er. Du kan ringe til Sexlinien for Unge, men du kan også snakke med sundhedsplejersken på din skole, din lærer eller dine forældre,« siger han.

Undersøgelsen blandt de unge er en del af en såkaldt Ungeprofilundersøgelse for 2014.