Hullet kontrol med farligt frugt og grønt

Supermarkeder hemmeligholder kontrol med frugt og grønt. Politikere vil skærpe kontrollen.

Foto: Kim Haugaard

Til trods for, at et stigende antal danskere bliver syge af især importerede frugter og grøntsager, så foretager myndighederne ingen systematisk kontrol af frugt og grønt, som de gør, når det gælder kød, æg og fjerkræ. Kun lejlighedsvis tjekker Fødevarestyrelsen importeret frugt og grønt for bakterier eller gift.

Hovedansvaret for kontrollen ligger hos supermarkederne og importørerne selv. Alligevel afviser flere store supermarkedskæder at oplyse, hvor meget, hvordan og hvor ofte de tester frugt og grønt for farlige stoffer. Kun Coop ønsker at fremlægge oplysningerne - Dansk Supermarked, Rema 1000, Lidl og Supergros, der blandt andet står bag Spar og Superbest, afviser at oplyse, hvor meget der bliver testet. Det møder nu kritik:

»Hvis man slet ikke vil oplyse, hvor meget man tester, kan det jo være, fordi man ikke tester så meget. Supermarkederne bør lægge oplysningerne frem, så man som forbruger og vi som forskere kan se, hvor meget der testes. Så kan man selv vurdere, om man har tillid til det enkelte supermarked,« siger ekspert i fødevaresikkerhed, professor Anders Dals-gaard fra Københavns Universitet.

Susanne Knøchel, professor på Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet påpeger, at myndighederne i det hele taget bør have mere fokus på frugt og grønt:

»Vi har traditionelt haft fokus på kød, fjerkræ og æg som de store syndere. Men ser man på antallet af syge, så er frugt og grønt i dag et af de helt store problemer.«

Enhedslisten mener, at supermarkederne ved at hemmeligholde oplysningerne kaster mistanke på sig selv:

»Hvis supermarkederne kan dokumentere, at de udfører en ordentlig egenkontrol, så er det fint nok for mig. Alternativet er en form for mere effektiv statslig kontrol. Men det er selvfølgelig lidt bekymrende, at virksom-hederne er så lidt stolte af deres kontrol, at de ikke vil fortælle, hvor meget de tester,« siger partiets fødevareordfører, Per Clausen.

Venstre vil nu indkalde fødevareminister Mette Gjerskov (S) i samråd om sagen:

»Jeg undrer mig meget over, at supermarkederne ikke ønsker at oplyse, hvordan de sikrer kontrollen. Det handler om at sikre tillid og åbenhed i forhold til forbrugerne,« siger fødevareordfører Erling Bonnesen (V).