Italiensk tomatfirma skyder skylden på Danmark

Alt peger på, at et parti salmonella-inficerede tomater fra Italien var skyld i 2011s største salmonellaudbrud. Men den italienske grossist, som solgte tomaterne, sender skylden retur til Danmark.

Det var fra dette lager tæt på Verona, at et parti salmonella-inficerede tomater sidste år blev leveret til Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Selv om alle de danske myndigheder entydigt peger på, at et parti italienske tomater var kilde til det største salmonella-udbrud herhjemme i 2011, så nægter den italienske grossist, som leverede tomaterne, pure at være skyld i udbruddet.

Efter en mere end to måneder lang undersøgelse konkluderede Statens Serum Institut og Fødevarestyrelsen i begyndelsen af november sidste år, at et parti italienske tomater, som var leveret til og solgt fra Rema1000-butikker over hele landet, med al sandsynlighed stod bag det udbrud, som gjorde mindst 43 danskere alvorligt syge.

Som Berlingske kan afdække i dag, blev tomaterne produceret på Sicilien og sendt til Danmark via grossisten Univeg Italia, en af Italiens største grøntgrossister, der har hovedlager i Verona. Men Univeg Italia benægter, at firmaet skulle stå bag udbruddet. Tværtimod skyder firmaet skylden på Danmark - og ikke mindst på de danske fødevaremyndigheder:

"Den tekniske vurdering er, at Salmonella-udbruddet kan skyldes lokale forhold i Danmark, som det bl.a. var tilfældet sidste år i sagen om E Coli O1104:H4 i Tyskland i juni sidste år - hvor de tyske myndigheder efter forgæves at have ledt efter smittekilden i andre lande måtte erkende, at smitten dér stammede fra lokal dyrkning og ikke fra friske grøntsager, men fra bønnespirer og deres frø. Ofte foretrækker sundhedsmyndighederne at pege på udenlandske smittekilder først, frem for at se på egne, lokale kilder," siger Giulio Benvenuti, der er ansvarlig for fødevaresikkerhed hos Univeg.

Han peger på Danmark som smittekilde, selv om de danske fødevaremyndigheder via en minutiøs undersøgelse kunne påvise, at størstedelen af de syge danskere havde købt de italienske tomater fra Italien i Rema1000s butikker over hele Danmark og pådraget sig samme type ekstremt sjældne salmonella. Samt at tomater fra samme producent blev solgt til Tyskland og Østrig, hvor en række patienter blev syge med samme, ekstremt sjældne salmonella.

Men undersøgelsen tog så lang tid, at de mistænkte tomater for længst var spist eller taget ud af handelen igen, da de danske myndigheder udpegede dem som smittekilde. Derfor blev de italienske fødevaremyndigheder først adviseret i sagen flere måneder efter, at de mistænkte tomater var sendt til Danmark - og efter at sygdomsudbruddet var gået i sig selv igen. Da de italienske fødevaremyndigheder efterfølgende tjekkede producenten og grossisten var der ingen spor af salmonella:

"På baggrund af Unviegs egne og de italienske fødevaremyndigheders undersøgelser var vurderingen, at der var en meget lille sandsynlighed for, at tomaterne var blevet smittet med salmonella hos producenten eller på grossistens lager. Univeg sælger kun tomater fra certificerede farme og fra firmaer med speciale i grøntsagsproduktion. Smitte og forurening hos producenten kunne udelukkes. Smitte kan opstå under transport, men da tomaterne blev leveret pakket i lukkede plastkasser, virker en sådan smitte usandsynligt," siger Giulio Benvenuti og konkluderer derfor, at smitten må stamme fra Danmark:

"Vi forstår, at de danske myndigheder mener, at salmonella-udbruddet i Danmark i september og oktober 2011 stammede fra italienske datterino-tomater. Men vi mener os rimeligt sikre på, at vores forsyningskæde ikke kan anses for at være en sandsynlig smittekilde til dette udbrud."