Hormonforstyrrende stoffer er farligere end hidtil antaget

Hormonforstyrrende kemikalier kan medføre misdannelser, selv om vi holder os under grænseværdierne. Den såkaldte cocktailvirkning er undervurderet.

Når antallet af børn, der fødes med misdannede kønsorganer, stiger, og når flere og flere par har svært ved at få børn, så kan en væsentlig forklaring meget vel være, at en lang række kemiske stoffer er farligere, end man hidtil har vidst.

Et nyt stort forskningsprojekt, som Fødevareinstituttet på DTU står bag, dokumenterer, at den hormonforstyrrende virkning af en række kemikalier er værre, end man hidtil var klar over.

Forskerne bag undersøgelsen konkluderer, at man hidtil har undervurderet den såkaldte cocktaileffekt, som opstår, når man er udsat for flere forskellige stoffer samtidig, der hver især er hormonforstyrrende.

- Virkeligheden er jo, at vi ikke kun er udsat for et stof ad gangen. Der kan være rigtig mange samtidig. Og vores forsøg viser meget tydeligt, at når man bliver udsat for tre stoffer, som hver især ikke har nogen effekt, så får man alligevel en klar effekt. Det har man haft mistanke om i lang tid, men nu har vi også påvist det, siger seniorforsker Ulla Hass.

/ritzau/