Holland vil ikke betale for Hirsi Ali

Et flertal i det hollandske parlament vil ikke betale for islamkritikeren Ayaan Hirsi Alis personlige sikkerhed, hvis hun vælger at blive boende i USA. I Holland måtte hun forlade sin lejlighed, fordi naboer fik hende smidt ud på grund af den sikkerhedsrisiko, hun udgjorde for dem.

Foto: Brian Berg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Islamkritikeren Ayaan Hirsi Ali må selv betale for sin personlige sikkerhed, hvis hun vælger at bo i USA – eller i Odense, hvor viceborgmester Alex Ahrendtsen (DF) har foreslået hende at slå sig ned.

Det mener et stort flertal i det hollandske parlament, som i går valgte at stemme nej til et forslag fra partiet Grønt Venstre om, at man skal forlænge den hollandske stats bevilling til finansieringen af Hirsi Alis sikkerhed, således at hun får tid til selv at skaffe sig penge til sine bodyguards.

Selv Hirsi Alis eget parti, det liberale VVD, som hun har repræsenteret i parlamentet, ville ikke stemme for forslaget. VVD sidder i dag i opposition, og partiet har forsøgt at slippe af med de mest islam-kritiske stemmer i partiet, herunder tidligere integrationsminister Rita Verdonk.

Heller ikke den populistiske islam-kritiker Geert Wilders, som personligt lever under politibeskyttelse på grund af dødstrusler fra radikale islamister, ville støtte forslaget.

Kun et enkelt medlem af det socialdemokratiske regeringsparti og det lille liberale D66 støttede forslaget om at beskytte Hirsi Ali.

Ayaan Hirsi Ali var en nær ven og politisk kampfælle til filminstruktøren Theo Van Gogh, der i november 2004 blev dræbt af den islamistiske fanatiker Muhammed Bouyeri på åben gade i Amsterdam.

Morderen truede ved den lejlighed Hirsi Ali på livet på grund af hendes bidrag til filmen »Submission«, der rettede en hård kritik mod islam og religionens behandling af kvinder.

Smidt ud af naboer
Siden har Hirsi Ali levet under politibeskyttelse, men hun flyttede i maj 2006 til USA, efter at hun var blevet smidt ud af sin lejlighed i Haag. Hendes naboer gik rettens vej for at få hende smidt ud, fordi hun i kraft af dødstruslerne mod sin person udgjorde en sikkerhedsrisiko for dem.

I denne uge rettede en anden prominent islam-kritiker, Salman Rushdie, et voldsomt angreb mod den hollandske regering.

Rushdie kalder Hirsi Ali »den første flygtning fra Vesteuropa siden Holocaust«.

Han beskriver hende som den vigtigste skikkelse i kvinders kamp for ligebehandling inden for den muslimske verden, og han beskylder den hollandske regering for kujon -agtig adfærd.

Rushdie påpeger, at premierminister Jan-Peter Balken-ende selv har foreslået Hirsi Ali at forlade Holland, og at han nu nægter at betale hendes beskyttelse.

»Er dette et forsøg på at stryge fanatiske muslimer med hårene. Er det en advarsel til hollandske dissidenter om ikke at lave ballade ved at tale klart og tydeligt om islam?« spørger Rushdie.

Hollandske medier har anslået, at beskyttelsen af Hirsi Ali i USA skal have kostet omkring 30 mio. kr. siden maj 2006. Det menes, at den britiske stat betaler for beskyttelsen af Salman Rushdie i USA.

Hirsi Alis arbejdsgiver i USA, American Enterprise Institute, vil ikke oplyse, om man har til hensigt at bidrage til finansieringen af sikkerhedsforanstaltningerne.

Hirsi Alis selvbiografiske bøger »Jeg anklager« og »Ayaan – opbrud og oprør« er blevet internationale bestsellere.