Ayaan Hirsi Ali takkede for frihedspris

Under stort sikkerhedsopbud mødte statsministeren og den somalisk fødte hollandske politiker, Ayaan Hirsi Ali, i går pressen på Marienborg. Anledningen var, at Ayaan Hirsi Ali har modtaget Venstres Frihedspris.

Den somalisk fødte hollandske politiker Ayaan Hirsi Ali på Marienborg i går, da hun et år forsinket takkede statsminister Anders Fogh Rasmussen for Venstres Frihedspris. På grund af dødstrusler kunne hun ikke selv modtage prisen sidste år. Foto: Claus Bjørn Larsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter danske forhold virkede sikkerheden overvældende. PET og politiet tog med alvorlige folder i ansigtet imod en lille udvalgt gruppe danskere med pressekort, der i går var mødt op på Marienborg, for at høre modtageren af Venstres Frihedspris 2004 sige tak til statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Men når prisens modtager er den somalisk fødte hollandske politiker, Ayaan Hirsi Ali, syntes opbuddet pludselig fornuftigt nok.

Ayaan Hirsi Ali har nemlig levet under konstant politibeskyttelse, efter hun med filminstruktøren Theo van Gogh, lavede filmen »Submission«, der fortæller om undertrykkelsen og overgreb mod muslimske kvinder.

Ayaan Hirsi Ali har først nu - i forbindelse med et besøg i Danmark - haft mulighed for at takke partiet Venstre for prisen. Valget på Ayaan Hirsi Ali som modtager af Venstres Frihedspris 2004 skabte en voldsom debat for et år siden. På den ene side stod repræsentanter for det muslimske trossamfund med imam Fatih Alev i spidsen, der kaldte det en provokation - på den anden side en række danske politikere og meningsdannere, der støttede valget af Ayaan Hirsi Ali, med den begrundelse, at det var en vigtig markering af ytringsfriheden.

»Hun har fået prisen for sin kamp for kvinders rettigheder, frihed og muligheder,« sagde Anders Fogh Rasmussen valget af Ayaan Hirsi Ali, på et sjældent kort pressemøde.

»Jeg er glad for - og stolt over at modtage prisen. Det betyder, at min stemme bliver hørt, og at mit arbejde er vigtigt. Frihed er værd at kæmpe for,« sagde hun og fortsatte med at rose statsministeren for at kæmpe for ytringsfriheden i Europa.

»Mr. Rasmussen gør ytringsfrihed til sin politik,« fortsatte hun.

De to politikere roste hinandens hinandens arbejde og kamp for ytringsfriheden. Og Anders Fogh Rasmussen fordømte, at tilstandene i Europa byder, at en politiker må gemme sig for offentligheden bare for at benytte sig af sin fundamentale ret til at ytre sig.

Ayaan Hirsi Ali bekræftede, at hun agter at lave en opfølger trods de alvorlige konsekvenser hendes første film har medført både for hende selv og for instruktøren Theo van Gogh, der blev myrdet på åben gade efter filmen for et år siden blev vist på hollandsk TV.

Derefter forsvandt de lynhurtigt ind i et tilstødende lokale og væk fra pressen, der først måtte forlade stedet, da PET var kørt væk til et ukendt sted i Danmark med den prominente gæst.