Hold øje med allergi ved billig medicin

I teorien er det billigste alternativ til din medicin det samme, men nogle af indholdsstofferne kan være anderledes, og måske kan du ikke tåle dem.

Der er penge at spare, og du kan roligt takke ja til det billigste medicinalternativ. Bare hold øje med, om du kan tåle det. Free/Colourbox.com Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Skal det bare være det billigste?«

Spørgsmålet har du måske hørt på apoteket, når du skal hente din receptpligtige medicin.

Mange af os svarer blot "ja" for at spare lidt penge, men er der forskel på de forskellige prisalternativer?

»Overordnet set: Nej. Det er nøjagtig det samme indholdsstof, og det du skal have i medicinen, er nøjagtigt det samme,« forklarer sundhedsfaglig chefkonsulent ved Dansk Apotekerforening Helle Jacobsgaard.

Når du køber medicin på apoteket er ingredienserne ofte et aktivt virkemiddel og en form for fyldemiddel - eller hjælpestof. Det aktive virkemiddel bekæmper sygdommen, og dette er altid det samme, uanset hvilket firma din specifikke medicin kommer fra.

Forskellen på generika (kopimedicinen) og de originale præparater er fyldemidlerne - de kan nemlig være forskellige fra firma til firma.

Langt de fleste af os vil snildt kunne sige "ja tak" til det billigste alternativ, medmindre man ikke kan tåle specifikke farvestoffer eller fyldemidler. Fyldemidler kan eksempelvis være majsstivelse eller kartoffelstivelse.

»Vi mennesker er forskellige, og man kan ikke udelukke, at der er nogen, der synes, at nogle piller virker bedre end andre,« siger Helle Jacobsgaard og fortsætter:

»Men generelt kan man sagtens tillade sig at bytte ud til det billigste. Det er ved meget få, at de skal have det samme hver eneste gang.«

Hvis du er en af dem, der synes at have oplevet bivirkninger ved at købe et billigere alternativ til det præparat, der står på din recept, skal du kontakte din læge. Så kan vedkommende sørge for, at der står "ES" på din recept.

Det betyder "ej substitutioner", og så vil du ikke blive tilbudt af købe den billigere variant af præparatet.

Ved Farmakonomforeningen er de også enige i, at virkemidlerne i de forskellige præparater altid er de samme uanset prisen.

»Kvaliteten er også den samme, og det skal man dokumentere i forhold til Lægemiddelstyrelsen for at få lov til at markedsføre sit produkt i landet,« slår Mikkel Bruun Petersen, der er politisk konsulent i foreningen, fast.

Mikkel Bruun Petersen forklarer også, at fyldestoffet ikke har en aktiv indvirkning på kroppen, men der findes alligevel et lille antal patienter, der ikke kan tåle andet end det originale præparat.

Grunden, til at de forskellige generika har forskellig pris, er simpelthen betinget af konkurrencen indbyrdes mellem firmaerne. Ifølge Mikkel Bruun Petersen bliver disse ændret hver anden uge, og det er der selvfølgelig en udfordring i:

»Prisen på den medicin, man køber, kan skifte, alt efter hvad der er det billigste i gruppen.«

Det er Lægemiddelstyrelsen, der bestemmer om en pille kan erstatte et andet præparat. På deres hjemmeside står der følgende:

»Den første forudsætning er, at det er påvist, at det enkelte generikum afgiver det aktive lægemiddel til kroppen i samme mængde og med samme hastighed som det originale produkt.«

Ud over at det aktive virkemiddel skal være det samme, skal medicinen også være lavet således, at det er muligt for forbrugeren at skifte mellem originalen og de andre mærker uden problemer.

/ritzau/FOKUS