Historisk: Frederiksberg Allé bliver grøn i begge ender

Frederiksberg Kommune er klar til at pryde det første stykke af Frederiksberg Allé med træer. Dermed bliver der atter træer langs hele den historiske allé midt på Frederiksberg.

Træerne langs Frederiksberg Allé står i dag i to rækker på hver sin side af selve alleen. Men når der bliver plantet nye træer langs det første stykke af alleen, fra Vesterbrogade til Sankt Thomas Plads, bliver det af pladshensyn kun i en enkelt række. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Ørsted

Om føje år bliver det atter muligt at spadsere i skyggen af træer på Frederiksberg Allé hele vejen fra Vesterbrogade til Frederiksberg Runddel.

Således har Frederiksberg Kommune netop besluttet at afsætte omkring en halv million kroner på næste års budget til at plante træer på det første stykke af Frederiksberg Allé fra Vesterbro til Sankt Thomas Plads.

Dermed bliver den over 300 år gamle allé atter grøn i begge ender og hele vejen, efter at der i årtier alene har været træer langs alleen fra Sankt Thomas Plads til Frederiksberg Runddel.

De nye træer kommer dog ikke til at stå i to rækker som på resten af alleen, men kun i en enkelt række. Det oplyser den politiske initiativtager til den endelige beplantning af Frederiksberg Allé, rådmand Simon Aggesen (K).

»Vi kommer til at tilbageføre alleen, som den så ud i gamle dage,« siger han og henviser bl.a. til et billede fra 1919 bragt på b.dk, hvor alleen set fra Vesterbrogade er foreviget med høje træer på begge sider.

Det er endnu uklart, hvor mange træer der skal plantes fra Sankt Thomas Plads til Vesterbrogade. Men ifølge Simon Aggesen lægger kommunen op til at beplante begge sider af alleen, til trods for at den ene side - siden mod Vesterbrogade - ikke ligger på Frederiksberg, men i Københavns Kommune. Ifølge rådmanden tilhører selve alleen nemlig Frederiksberg Kommune.

Han vurderer, at træerne vil blive plantet i løbet af 2018.

»Min ambition er, at når vi går ud af 2018, er der træer hele vejen,« siger han.

Beplantningen indgår i en større pulje på 4,5 millioner kroner til en såkaldt grøn pulje, der her og der, og hvor det ellers kan lade sig gøre, skal sikre mere beplantning på Frederiksberg.

I dag er der 470 lindetræer på alleen. Men tidens tand med al dens trafik, vind, vejr og vejsalt har gnavet så meget løs af træerne fra mellemkrigsårene, at det er blevet tid til at skifte flere af dem ud. Derfor er kommunen netop nu i gang med at plante 70 nye træer.

Træerne på Frederiksberg Allé er ikke bare lindetræer. De er kandelaberklippede, som det hedder, og naturligvis skal de 70 nye træer også have dette særlige frederiksbergske 'touch'. Det har de fået på den planteskole, hvor de har været i pleje siden 2013.

Rådmand Thyge Enevoldsen (EL) oplyser, at hans parti er med på at udskifte træer langs alleen og beplante den yderligere. Men, som han siger, så »er vi bekymrede over, om det er ved at tage overhånd med Frederiksberg Allé«. Altså at den godt en kilometer lange allé får lidt for megen opmærksomhed og lidt for mange midler af kommunen.

»Det begynder at minde om Husemannstrasse i det gamle Østberlin,« siger han med henvisning til berlineralleen, der af DDR-regimet blev brugt som en slags showcase for alt det gode ved Østberlin.

Han beskriver, hvordan der også er planer om at bruge 875.000 kroner på 25 specialfremstillede bænke til Frederiksberg Allé.

»Der bliver brugt mange penge på lige præcis den allé,« siger han.

Ifølge Simon Aggesen er det uafklaret, hvilke slags træer der skal plantes på det sidste stykke af alleen. »Men lindetræer er jo et naturligt bud«, tilføjer han.