Frederiksberg Allé får nye træer

Frederiksberg Kommune er ved at gøre klar til udplantningen af 70 nye og specialklippede lindetræer på noget af det mest frederiksbergske af Frederiksberg, nemlig Frederiksberg Allé.

Der er 470 lindetræer fra mellemkrigsårene på Frederiksberg Allé fra Sankt Thomas Plads til runddelen Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Her og der på Frederiksberg Allé står en livstræt rest af et lindetræ side og side med et lebendigt ditto, og hist og pist på den 300 år gamle allé er der et hul, hvor en lind engang har haft rødder.

Flere af lindetræerne på Frederiksberg Allé er ved at være gamle. Tidens tand med al dens trafik, vind, vejr og vejsalt har gnavet så meget løs af træerne fra mellemkrigsårene, at det er på sin plads at udskifte 70 af de i alt 470 træer hele vejen fra Sankt Thomas Plads til runddelen.

Men træerne på Frederiksberg Allé er ikke bare lindetræer. De er kandelaberklippede, som det hedder, og naturligvis skal de nye træer også have dette særlige frederiksbergske touch. Dette sker bedst på planteskole, hvor kommunen har haft 70 unge linde i pleje, siden den i 2013 besluttede sig for, at tiden var kommet til at skille sig af med de mest nedslidte træer. Nu er de 70 træer klar med det rette snit og den rette størrelse, og derfor bliver der i denne tid fjernet gamle træer og gravet huller på Frederiksberg Allé, så de nye linde er klar til udplantningen i løbet af sensommeren og efteråret.

Ifølge rådmand Simon Aggesen (K) er de nye træer ikke helt så store som de gamle. Men »de er jo også kun fire år«, tilføjer han.

»Vi er en grøn by, vi lægger vægt på det grønne, og vi kan ikke være tjent med, at et af vores vartegn ikke er så grønt, som det kunne være,« understreger han.

Lindetræerne har netop været på dagsordenen i byrådet, så der kunne blive afsat midler til udplantningen. Med købsomkostninger, planteskoleophold osv. skønnes hele projektet at løbe op i omkring 1,89 millioner kroner.

»Frederiksberg Allé er en af Nordeuropas smukkeste og mest markante alléer. Alléen markerer ankomsten til Frederiksberg – hovedstadens grønne hjerte – og er samtidig en del af byens kulturhistorie og et byrum med en helt særlig frederiksbergsk identitet,« hedder det i dagsordenen.

Simon Aggesen ser som konservativ gerne, at Frederiksberg Kommune sørger for at have lindetræer stående på planteskole, så der altid er et velklippet og velformet træ klar, når endnu en af alléens gamle kæmper må lade livet.

»Det ville være rettidig omhu,« mener han.

Ifølge Simon Aggesen var der engang også træer langs alléens første stykke fra Vesterbrogade til Sankt Thomas Plads. Dem ser han gerne gøre comeback i samarbejde med Københavns Kommune, idet den ene side af alléen på dette stykke er Vesterbro.

»Det samarbejde kan jeg sagtens se for mig,« siger han.