Historiker kritiserer LA-kursskifte i folkedrabssag

En ekspert i det armenske folkedrab mener, at Liberal Alliances kursskifte er udtryk for følgagtighed over for en tyrkisk regering, der står bag en kampagne, som minder om holocaustbenægtelse.

Torsdag afviste partiets nyudnævnte udenrigsordfører, Henrik Dahl, at anerkende folkedrabet på op mod 1,5 mio. armenere under Første Verdenskrig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Inden Liberal Alliance blev regeringsparti, krævede partiets tidligere udenrigsordfører Mette Bock, at Venstre-regeringen anerkendte folkedrabet på op mod 1,5 mio. armenere under Første Verdenskrig. Torsdag afviste partiets nyudnævnte udenrigsordfører, Henrik Dahl, imidlertid dette og udtalte, at det ikke er politikeres opgave at anerkende historiske begivenheder. I stedet opfordrer han til, at man arbejder for, at Tyrkiet »åbner arkiverne«.

Det kursskifte møder dog skarp kritik fra en dansk ekspert i folkedrabet. Matthias Bjørnlund er historiker og forfatter til en lang række forskningsartikler og flere bøger om emnet, blandt andet »Det armenske folkedrab« fra 2013.

Hvad så med holocaust?

Dahls pointe om, at politikere ikke er historikere, og derfor ikke bør tage stilling til eksempelvis folkedrab, finder Bjørnlund ikke overbevisende, skriver han i en mail til Berlingske.

»Det gør de jo ofte allerede. 27. januar er det eksempelvis Auschwitz-Dag i Danmark, hvor vi på særdeles statssanktioneret og -finansieret vis fremhæver fortællingen om Holocaust som et folkedrab,« skriver han og tilføjer:

»Og hvis eksempelvis Iran fik held til at udbrede tvivl om Holocaust i brede kredse, sådan som Tyrkiet har formået vedrørende det armenske folkedrab, så ville Henrik Dahl måske være imod, at Danmark tog officiel stilling? Jeg tvivler.«

Henrik Dahls opfordring til at arbejde for en tyrkisk åbning af arkiverne, har Matthias Bjørnlund heller ikke meget tilovers for.

»Den grinede jeg meget af. For det første tvivler jeg på, at Henrik Dahl aner noget som helst om tyrkiske arkiver. Det virker som et meningsløst talking point, som en eller anden lakaj i Udenrigsministeriet har fundet frem. Og hvad har han eller Samuelsen reelt tænkt sig at gøre for at arbejde for det? Sende en e-mail,« spørger han retorisk og tilføjer, at disse arkiver ifølge flere historikere allerede over flere omgange er blevet udrenset, og at den eksisterende dokumentation så rigeligt er tilstrækkelig.

»Dahl kan eksempelvis bare bevæge sig 50 meter fra Folketinget til Rigsarkivet. Der er så rigelig dokumentation der,« fortæller Matthias Bjørnlund med henvisning til blandt andet indberetninger og breve fra myndigheds­repræsentanter og en række danske kvindelige nødhjælpsarbejdere, som på nærmeste hold overværede folkedrabet, hvilket Bjørnlund har beskrevet i bogen »På herrens mark«.

Du kan læse Henrik Dahls svar her.

Matthias Bjørnlund mener selv, at danske politikere bør anerkende folkedrabet af flere årsager. Ikke mindst fordi den tyrkiske regering promoverer en benægtelse af folkedrabet, der kraftigt minder om benægtelsen af folkedrabet på jøderne, og som kræver et politisk modsvar.

»En anerkendelse af folkedrabet vil sende et tydeligt signal til den tyrkiske regering om, at den meget aggressive og velfinansierede benægterkampagne, der gennem årtier er ført gennem medier, diplomatiet, imamer i Vesten osv. ikke længere virker. Vi kan vise, at vi ikke længere lader os true, intimidere og købe til tavshed eller brug af eufemismer, når nu »folkedrab« er den mest præcise historiske og juridiske betegnelse for armenerudryddelsen,« siger han og afslutter med at kalde Liberal Alliances kursskifte for »en sølle forestilling, men absolut forventelig«.

»Vær dog ærlige og sig, at den illusoriske alliance med Tyrkiet er vigtigere end principper.«

Du kan læse Henrik Dahls svar her.