Heunicke serverede opsigtsvækkende svar på samråd, men nægtede at svare på det helt afgørende spørgsmål: »Meget mistænkeligt«

Minkvarianten cluster 5 var ikke nødvendigvis farlig i sig selv. Men den bekræftede frygten om, hvad der kunne ske, lød det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på samråd fredag.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) oplyste på et samråd fredag, at Statens Serum Institut både mundtligt og skriftligt blev orienteret om Københavns Universitets syn på en vaccinetrussel. Ministeren var dog mere tilbageholdende med at oplyse, om han selv havde fået samme budskab inden minkaflivningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Inden minkaflivningen blev sat i gang 4. november 2020, var Statens Serum Institut både mundtligt og skriftligt advaret om, at Københavns Universitet gik i rette med argumentet om, at minkvarianten cluster 5 kunne udløse vaccineproblemer.

Det fremgik af fredagens samråd i Folketinget, hvor sundhedsminister Magnus Heunicke (S) blandt andet skulle redegøre for, hvor regeringen havde hentet sin faglige sparring op til minkaflivningen.

Vaccinetruslen er central for minkforløbet, fordi statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde om minkaflivning 4. november 2020 brugte truslen som det primære argument for at lukke minkerhvervet.

Berlingske har tidligere beskrevet, hvordan forskere ved Københavns Universitet var uenige i, at minkmutationerne i cluster 5 kunne udløse et vaccineproblem, og at der blev udarbejdet et notat med samme konklusion.

En lang række danske og internationale forskere har siden støttet den vurdering.

På samrådet fredag oplyste Magnus Heunicke, at en institutleder ved Københavns Universitet både oversendte og viderebragte indholdet af notatet telefonisk til ledelsen ved Statens Serum Institut forud for pressemødet. Det har ikke været offentligt kendt, at notatet også blev sendt til seruminstituttet før pressemødet.

Minister afviste at svare

Herefter ville de fremmødte folketingspolitikere gerne vide, om Statens Serum Institut viderebragte denne skepsis over for en vaccinetrussel til ministeren. Politisk vil dette være højinteressant, eftersom vaccinetruslen var regeringens hovedargument, da minkavlere 4. november fik at vide, at de ikke længere skulle være minkavlere.

Men så fik man samme fornemmelse, som når projektoren pludselig slukker, ligesom det skal til at blive spændende. For Magnus Heunicke rådførte sig med sine embedsmænd ved samrådet, og de kom frem til, at ministeren ikke kunne besvare spørgsmålet.

»Vurderingen fra embedsværket er, at her kan vi ikke svare, fordi vi nærmer os granskningskommissionen,« begrundede Magnus Heunicke.

Granskningskommissionen er et nyt undersøgelsesværktøj, hvis første opgave bliver at afdække det juridiske spor bag minkaflivningen. I opdraget er det fremhævet, at kommissionen ikke skal forholde sig til sundhedsfaglige spørgsmål.

Venstre havde sendt flere af partiets mest prominente politikere til samrådet fredag. Karsten Lauritzen, Sophie Løhde, Martin Geertsen, Torsten Schack Pedersen forsøgte forgæves at få svar.

»Det kan I så være utilfredse med,« sagde Magnus Heunicke.

Han ville ikke besvare det enkle spørgsmål.

Vil måske svare skriftligt

Sundhedsministeren oplyste dog, at ministeriet ikke har kunnet identificere det pågældende notat fra Københavns Universitet i journalsystemet. Og ministeren forsøgte at komme Folketinget i møde ved at love at undersøge muligheden for et skriftligt svar på, om han eller Sundhedsministeriet kendte til vurderingen fra Københavns Universitet.

Berlingske har de seneste måneder afdækket det faglige grundlag bag minkaflivningen. Dækningen har vist, at regeringens hovedbegrundelse for at lukke minkerhvervet – at minkvarianten cluster 5 kunne udløse globale vaccineproblemer – var særdeles tvivlsom.

De Konservatives Per Larsen har løbende været stærkt kritisk over for regeringens håndtering af minkforløbet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix.

Samrådet kredsede også om, hvilken rolle cluster 5 havde spillet for regeringens beslutning. Magnus Heunicke henviste flere gange til, at beslutningen blev truffet med afsæt i en risikovurdering fra Statens Serum Institut af 3. november 2020. Vurderingen omhandler også den fremtidige trussel mod folkesundheden ved fortsat minkdrift. Og denne risikovurdering stod seruminstituttet stadig ved, fremhævede Heunicke.

Cluster 6, cluster 7, cluster 8

»Jeg ved godt, at cluster 5 fik meget omtale,« sagde Magnus Heunicke.

Men ministeren fastslog, at beslutningen lige så meget handlede om frygten »for cluster 6, 7 eller 8«. Cluster 5 var nærmere »proof of concept«, sagde ministeren.

Få laboratorieforsøg havde indikeret, at antistoffer havde det sværere over for cluster 5-virus end normal virus.

»Kunne det virkelig ske, ja, det kunne godt ske,« forklarede Magnus Heunicke.

Men det betød ikke nødvendigvis, at cluster 5 i sig selv var så farlig, tilføjede ministeren.

Sophie Løhde, Venstres politiske ordfører, har været stærkt utilfreds med regeringen og myndighedernes håndtering af minkaflivningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix.

Ved samrådets udgang skete det igen. Ligesom det var ved at blive spændende, blev der slukket. Sundhedsministeren blev konfronteret med, at afgørende dokumenter ikke var blevet udleveret til partiformænd og sundhedsordførere, da de bad om dem op til minkaflivningen. Ministeren henviste til nogle datoer for, hvornår data var blevet udleveret og offentliggjort, men svarede aldrig på spørgsmålet. Og så var der ikke mere tid.

Borgerlige er utilfredse

Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, var efter samrådet ikke tilfreds:

»Det er i sig selv meget mistænkeligt, at det mest simple spørgsmål er så svært at besvare for ministeren.«

De Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen, henviste efterfølgende til en »ekstrem lukkethed« i Sundhedsministeriet:

»Jeg kan ikke forstå, hvorfor man ikke kan komme med de oplysninger, der bliver bedt om.«

Sundhedsminister Magnus Heunicke har konsekvent afvist over for Berlingske at lade sig interviewe om minkforløbet.

Der ventes nyt samråd om minkaflivning fredag i næste uge.

Læs mere:

Læs Berlingskes store gennemgang af minkforløbet her.

Få overblik over hele sagsafdækningen her.